Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 800 kr

Guide: allt du behöver veta om glidmedel

Allt du behöver veta om glidmedel - stor guide
28 november 2022 230 visning(ar)
Guide: allt du behöver veta om glidmedel

Vilket glidmedel går att använda till silikonleksaker, kan du använda glidmedel till analsex, kan du få svamp av glidmedel, varför ska du använda glidmedel över huvud taget och gör inte ett värmande glidmedel ont?

Frågorna är många och här kommer vi att reda ut begreppen och hjälpa dig på traven.

Varför ska man använda glidmedel?

Vi tycker att du ska använda glidmedel varje gång du onanerar, har smeksex eller omslutande samlag då glid bara har fördelar: glidmedel gör sex och onani skönare. Det glider bättre och förhindrar friktion som i sin tur kan leda till smärta, urinvägsinfektion och andra infektioner. Det förhöjer även känslan vid både onani och omslutande samlag. Att använda glidmedel har absolut inget med din upphetsning att göra - det betyder inte att du inte har lust eller inte tänder på din partner, vilket många kan tro. 

Glidmedel kan minska besvär vid torra slemhinnor och vaginal torrhet

Många med vagina lider av torra slemhinnor i underlivet och då kan rätt glidmedel vara till stor hjälp då de ofta är både återfuktande och vårdande. Många glid är dessutom ekologiska och/eller helt utan parfym, glycerin, socker eller tillsatser. Dessa glid lämpar sig extra bra till dig som lätt får svamp i underlivet. 

Vissa vaginabärare blir mindre våta under vissa perioder och det behöver inte bero på att hen inte är upphetsad. Det kan till exempel bero på var i menscykeln hen är, klimakteriebesvär, stress, medicinering eller andra orsaker. Vid klimakteriebesvär som inkluderar torra slemhinnor är det extra viktigt med glidmedel då man lättare får infektioner när slemhinnorna är torra och den egna lubrikationen minskar. 

Glidmedel underlättar införandet av tamponger, menskopp och knipkulor.

Är det bara vaginabärare som bör använda glidmedel? 

Nej, självklart inte! Personer med penis kan också lida av torra könsdelar som avhjälps med lite glid på ollonet. Att använda glidmedel vid onani förstärker faktiskt njutningen, även för dig med penis.

Alla kan använda glidmedel - ung som gammal. Många tror att det enbart är vaginabärare med torra slemhinnor som behöver använda glidmedel men så är det verkligen inte. 

Se upp för:

Många glidmedel idag innehåller Glycerin som är en sockeralkohol. Glycerin ombildas till socker i kroppen och kan orsaka svaminfektioner om du är känslig. Glycerin är en sockeralkohol som kan utvinnas på naturlig väg eller tillverkas syntetiskt. Glidmedel med glycerin bör enbart användas på vulvan eller penis och aldrig inuti vaginan. 

Naturligt glycerin bildas vid jäsning av sockerarter och utvinns ur fetter och oljor medan syntetiskt glycerin bildas som en produkt av kemisk nedbrytning av vegetabiliska eller animaliska fetter. Det finns dock väldigt många Glycerinfria glidmedel på marknaden idag. 

Använd aldrig hudkrämer, vaselin, massageoljor eller liknande som glidmedel då de kan torka ut dina slemhinnor, rubba PH-balansen och skada underlivet på sikt. 

Lube up baby! 

 Vattenbaserat glidmedel

Vattenbaserade glidmedel är de glid som säljer allra bäst då de kan användas til mycket och vid många tillfällen. 

Dessa glid är lätta att tvätta bort och fungerar med sexleksaker av alla material samt kondomer. Det är bra om du vill ha ett lätt glidmedel som inte tar bort för mycket friktion. 

Vattenbaserade glidmedel sugs lättare upp av hud och slemhinnor och därför kan du behöva fylla på lite oftare. Dock bär du kolla igenom ingredienserna eftersom vattenbaserat glidmedel som sagt sugs upp av slemhinnor. Undvik för mycket konserveringsmedel, parfym och om du lätt får svampinfektioner - även Glycerin. I traditionella vattenbaserade glidmedel så utgörs den gelformande vattenlösliga substansens normalt av glycerin eller cellulosa. Glycerin, konserveringsmedel och andra kemikalier lägger sig som en kletig hinna när vattnet torkat bort och kan bidra till svampinfektioner i slidan. 

Är du extra känslig kan du leta efter ett PH-balanserat glidmedel. Vaginan har ett PH-värde på 3,5 - 4,5, vulvan 4,5 - 5,5 och analen ca 7. 

Vattenbaserade glidmedel är lätta att tvätta bort och lämnar inga fläckar på kläder, möbler eller lakan. 

Vanliga vattenbaserade glidmedel är  inte är helt lämpande för analsex då de är lite för tunna i konsistensen. DE har dessutom ofta fel PH-värde. Det finns dock extra trögflytande vattenbaserade glidmedel som är utvecklade för just analsex och lek med sexleksaker för analen. Du hittar vårt sortiment av analglidmedel här

Du kan få vattenbaserade glidmedel i flytande form och i gelform. Du kan även hitta smaksatta, lusthöjande, kylande och värmande vattenbaserade glidmedel. 

 • Kan användas med kondomer och sexleksaker av alla material

 • Inte helt optimalt vid analsex

 • Lätt att tvätta bort

 • Absorberas lätt av hud och slemhinnor - fyll på

 • Påminner om vaginans egna lubrikation

 • Ja: onani, smeksex, oralsex & omslutande samlag 

 • Fungerar ej vid dusch- eller badsex då det sköljs bort av vattenSilikonbaserat glidmedel

Ett lite tjockare och mer trögflytande glidmedel som håller länge utan att du behöver fylla på. Ingrediensen som ger den härliga och sammetslena känslan i silikonbaserade glidmedel är dimetikon. Ju mer dimetikon, desto bättre kvalitet. De två övriga grundläggande ingredienserna i silikonbaserade glidmedel är dimethikonol och cyclomethikon. Alla tre ingredienserna är hypallergena. Silikon har använts i hudvård och till medicinskt bruk i över 50 år. 

Silikonbaserat ger en silkig känsla som kan vara extra skön tillsammans med sexleksaker av glas, aluminium och natursten. Eftersom du inte behöver fylla på och detta glid inte torkar ut lika snabbt/tas upp av slemhinnor är det optimalt vid analsex eller tillsammans med till exempel analpluggar. 

Tillverkarna menar att silikonbaserade glidmedel inte bör användas tillsammans med sexleksaker av silikon då det kan förstöra materialet. 

Silikonbaserade glidmedel kan vara svåra att tvätta bort och kan lämna fläckar på textilier. Det kan även sitta kvar på huden som ett lager, under en längre period. Har du ett känsligt underliv bör du undvika vissa silikonbaserade glidmedel då de kan lägga sig som en hinna på slemhinnor och kan täppa till porer. Dock är de flesta moderna silikonbaserade glid utvecklade så de ej ska täppa till utan låter huden andas. Men, som sagt, är du känslig rekommenderar vi att du inte använda silikonbaserade glidmedel.

Silikonbaserade glid bör tvättas bort med en intimolja. 

 

 • Drygt - långvarig effekt

 • Hypoallergent

 • Bör ej användas med sexleksaker av silikon

 • Kan användas tillsammans med kondom

 • Bra vid analsex eller tillsammans med produkter för anal njutning

 • Ja: onani, smeksex & omslutande samlag (även analt)

 • Nej: oralsex

 • Kan användas i dusch och bad 

 • Bra vid vestibulit & vaginism Oljebaserat glidmedel

Många oljebaserade glidmedel idag är både vårdande och återfuktande men håll koll på att ditt glidmedel innehåller naturliga, ekologiska och kallpressade oljor och inte mineraloljor. Ofta innehåller moderna oljebaserade glidmedel härliga vårdande ämnen som sheasmör etc.

Ger ett långvarigt glid och skyddar huden. Ger en skön barriär mellan penis eller sexleksaker i vaginan, vilket ger en mjuk och skön sensation.

Kräver en del rengöring för att få bort från sexleksaker, hud och textilier. Vi rekommenderar galltvål som är en riktigt bra och naturlig fläckbortagare. Ska ej användas med kondomer eller sexleksaker av silikon. 

Oljebaserade glidmedel lägger sig lsom en skyddbarriär på huden och är perfekta om du har en känslig klitoris som lätt blir överstimulerad vid onani. Dock bör du som ofta får svampinfektion undvika oljebaserade glidmedel.

 

 • Bör ej användas tillsammans med latexkondomer eller sexleksaker av silikon 

 • Extra bra vid vaginism & vestibulit tack vare glidförmågan

 • Kan användas som vårdande intimolja (om ingredienserna är ekologiska och reko)

 • Skönt om du har en känslig klitoris eller tenderar att få torr hud på ollonet

 • Ja: onani, smeksex och omslutande samlag (även analt)

 • Nej: oralsex

 • Svåra att tvätta bort från textilier

 • Långvarig effekt 

 • Har ofta kort hållbarhetstid

Vill du ha ett oljebaserat glidmedel som fungerar med sexleksaker av silikon rekommenderar vi Viamax Organic GlideVärmande glidmedel

Nej, de gör inte ont. De är faktiskt riktigt härliga! De värms upp av att du blåser på det eller gnider lätt på det. Vissa fungerar direkt när det kommer i kontakt med huden.  Ett värmande glid gör att det pirrar lite extra vilket kan göra dig extra upphetsad. Värmande glid är sköna tillsammans med dildos eller lösvaginor för att få till en mer realistisk känsla. De blir aldrig för varma utan stannar vid en skön temperatur. Ett bra värmande glidmedel får den varma effekten av naturliga ingredienser som kanel eller chili (mild).

Kan användas både vid onani, smeksex, omslutande samlag och tillsammans med sexleksaker. Särskilt skönt är det vid onani. 

 

 • Ger en realistisk känsla

 • Skapar pirr och upphetsning

 • Härligt vid smeksex 

 • Ja: onani, smeksex, omslutande samlag och med sexleksaker

 • Nej: oralsex (om inget annat anges på produkten)

 

Kylande glidmedel

Kylande glidmedel ger en pirrande och lusthöjande känsla. Den kylande effekten ökar blodcirkulationen i underlivet vilket gör alltid lite skönare samtidigt som du lättare får orgasm. Det kalla känns aldrig för kallt utan ger en behaglig kylande och uppfriskande känsla. 

Ett bra kylande glidmedel får den kylande effekten från naturliga ingredienser som till exempel pepparmynta. Kan användas både vid onani, smeksex, omslutande samlag och tillsammans med sexleksaker. Särskilt skönt är det tillsammans med sexleksaker för analen - vi älskar temperature play. 

 

 • Ger en uppfriskande känsla

 • Ökar blodcirkulationen - skönare orgasmer

 • Ger nya sensationer 

 • Ja: onani, smeksex, omslutande samlag och med sexleksaker

 • Nej: oralsex (om inget annat anges på produkten)Glidmedel vid analsex

Vid analsex är det extra viktigt att använda MYCKET och rätt glidmedel då analen inte har en egen naturlig lubrikation. Du kan alltså inte bli våt av upphetsning där. Det finns speciella glid framtagna för just analsex. Dessa brukar vara extra trögflytande och sköna att använda vid analsex. Även silikon- och oljebaserade glidmedel är riktigt bra vid anal play. Viktigt att komma ihåg dock är att oljebaserade glidmedel inte kan användas tillsammans med kondomer. 

Det finns analglidmedel med bedövande egenskaper men vi rekommenderar inte att de används då du kan skada analen utan att märka det. Håll utkik efter ingredienserna Benzokain och Lidokain och undvik dem. 

Analen har ett PH-värde på ca 7 så vi rekommenderar att man inte använder PH-balanserade glidmedel för vaginalt bruk i analen. 

 

 • Trögflytande glidmedel med en bra glidförmåga

 • Motverkar sprickor i analen

 • Underlättar införandet av sexleksaker för analen

 • Gör analsex skönareSmaksatt glidmedel 

Åh, yummie. Smaksatta glidmedel gör oralsexet lite roligare (även om både vulva och penis smakar ljuvligt som de är). Det finns hur många smaker som helst att välja på. 

Undvik smaksatt glid med socker då socker kan ge upphov till svampinfektioner och obalans i underlivet. Smaksatta glidmedel är primärt ämnade för smeksex och onani och ska helst inte inte komma i kontakt med vaginan. Att applicera det på penis och vulva är såklart helt ok. 

Tips: Alla smaksatta glidmedel från System JO är sockerfria. 

 

 • Levlar up oralsex

 • Skapar en mysig stämning

 • Doftar och smakar gott - taste play for the win! 

 • Ja: oralsex, smeksex och onani

 • Nej: omslutande samlag (vaginalt och analt)

 

Glidmedel med stimulansolja

Innehåller ämnen som ökar blodflödet i könsorganet och som i sin tur gör dig mer upphetsad, känslig och mottaglig för orgasm. 

 

 • Ökar blodflödet till underlivet vilket kan ge mer intensiva orgasmer

 • Ger ett skönt pirr både i vaginan, på vulvan och penis. 

 • Perfekt för dig som har lite svårare för att få orgasm

 • Ja: onani, smeksex, omslutande samlag & tillsammans med sexleksaker (håll koll på materialet vs typ av glidmedel bara)

 • Nej: oralsex (om inget annat anges på produkten)Ekologiska och giftfria glidmedel

Underlivet består av känsliga och ibland sköra slemhinnor som suger upp alla dessa gifter. Många glidmedel innehåller glycerin/glycerol, petrolium-baserade ämnen, parfym, bensokain (lokalbedövande läkemedel), benzyl, polyethyele/glycol (för värmande effekt), citronsyra, parabener och konserveringsmedel. En salig blandning som absorberas av våra slemhinnor inuti kroppen. Även huden suger upp dessa gifter. De kan orsaka svampinfektioner, sveda, klåda och att PH-balansen ändras. 

Ett bra tips när du letar glidmedel är att – desto färre ingredienser – desto renare produkt. Ekologiskt är alltid ett bättre alternativ än icke ekologiskt men bara för att en produkt är eko betyder inte det att det är fritt från kemikalier. Vi försöker erbjuda så pass giftfria ekologiska glidmedel som möjligt. 

Här kan du läsa mer om ekologiska glidmedel

 • Bra om du har känsliga slemhinnor

 • Förhindrar underlivsbesvär som klåda pga dåliga ingredienser

 • Kroppssäkra

 • Innehåller sällan cancerogena eller hormonstörande ämnen 

 Hybridglidmedel 

Ett hybrid glidmedel är en blandning av två olika glidmedel - till exempel vattenbaserat och silikonbaserat eller vattenbaserat och oljebaserat. Dessa glid brukar ha en mer krämig konsistens som håller längre, utan att bli för kladdiga. De känns dock fuktiga som ett vattenbaserat glidmedel. Mjuka och silkeslena glid som påminner en hel del om kroppens egna lubrikation.

De kan oftast användas med sexleksaker av silikon även om de innehåller silikon eller olja. Hybridglid är perfekt när du vill ha ett lätt glidmedel med längre glidförmåga än vattenbaserade glidmedel. 

 

 • Ja, onani, smeksex & omslutande samlag 

 • Analsex? - beror på vilket glidmedel det är 

 • Fungerar med sexleksaker av alla material (om inte annat anges)

 • Silkeslent glid som håller länge utan att kännas kladdigt

 • Lätta att tvätta bort


 

Glidmedel kan minska spridningen av HPV. 

Karragentång är ett av de bästa smörjmedlen som finns i naturen och är därför den perfekta naturliga ingrediensen i ett glidmedel. Karragenan kan skydda mot humant papillomavirus (HPV). Sexuellt överfört virus kan orsaka livmoderhalscancer och genitala vårtor. Den högkvalitativa ingrediensen Karragenan kan förhindra att viruset fäster vid mänskliga celler. Karragenan fungerar som en naturlig barriär.

Dock ersätter det inte kondom utan glidmedlet bör användas tillsammans med kondom. 

 

Glidmedel när du vill bli gravid?

Det finns vissa indikationer på att silikonbaserade glidmedel kan störa din fertilitet ytterligare om du har svårt för att bli gravid. Många vattenbaserade glidmedel är dessutom PH-balanserade efter vaginans PH-balans och det ska kunna störa spermierna som har en annan PH-balans - vilket kan leda till att de inte blir lika effektiva. 

Det finns dock inga riktiga studier på detta ännu men gynekologer rekommenderar att man bör ta det lite lugnt med glidmedel om man vill bli gravid. 

Vill du ha ett glidmedel som inte stör graviditet så hittar du ett fertilitetsvänligt glidmedel här. System JO Actively Trying skapar en hälsosam miljö för spermier med optimerade pH-nivåer som efterliknar den alkaliska balansen mellan sperma och vaginans egna vätskor.


Kommentarer
Lämna en kommentar
Your email address will not be published