Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Fertilitet

Visa som Rutnät Listvy

4 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Hur gör man ett graviditetstest?

Att ta ett graviditetstest är ett steg som många människor vänder sig till när de misstänker att de kan vara gravida. Det finns många olika sätt att ta ett graviditetstest, och det är viktigt att man följer instruktionerna noga för att få så korrekta resultat som möjligt.

 Det finns olika typer av graviditetstest att välja mellan, så det är viktigt att man läser igenom instruktionerna noga innan man väljer vilken typ man ska köpa. Vissa test är billigare än andra, men det finns inget som säger att de dyrare testen är bättre. Det är också viktigt att man köper ett test som är lätt att använda och som ger korrekta resultat. RFSU's tester är bra. Graviditetstest från Apoteket funkar också riktigt bra. 

När man har köpt ett graviditetstest är det viktigt att man följer instruktionerna på förpackningen noga. De flesta test görs genom att man kissar på ett stick som man sen fäster i en behållare. Efter en viss tid, vanligtvis efter ett par minuter, kan man läsa av resultatet på stickan. Andra test görs genom att man sätter in stickan i slidan, vilket kan vara lite obehagligt men ger oftast mycket snabbare resultat.

Kan graviditetstest visa fel?

Det är viktigt att man följer instruktionerna noga när man tar ett graviditetstest, eftersom det kan påverka resultatet. Det är också viktigt att man inte tar ett graviditetstest för tidigt, eftersom det kan leda till felaktiga resultat. Det är vanligt att man väntar tills man har missat sin mens innan man tar ett graviditetstest, eftersom det är då som graviditeten kan detekteras mest säkert.

När ska man ta ett graviditetstest?

Om man har missat sin mens och vill ta ett graviditetstest är det viktigt att man väljer rätt tid på dygnet att göra testet. Många graviditetstest rekommenderar att man gör testet på morgonen, eftersom då har man oftast mer koncentrerat urin.

Ägglossning:

Ägglossning är den process som sker i en kvinnas reproduktiva system varje månad där ett ägg mognar och släpps från äggstocken. Detta ägg kan sedan befruktas av en spermie, vilket kan leda till en graviditet.

Ägglossning sker vanligtvis ungefär mitt i en kvinnas menstruationscykel, vilket innebär att det sker ungefär var 14:e dag i en 28 dagars cykel. Det finns dock variationer och det är inte ovanligt att ägglossningen sker lite tidigare eller senare.

Det finns olika tecken på att ägglossning sker, till exempel ökad sekretion från slidan, ömhet i nedre delen av magen eller en liten ökning av kroppstemperaturen. Dessa tecken kan vara svåra att upptäcka och är inte alltid lika uttalade hos alla kvinnor. Det finns också olika metoder som kan användas för att få en bättre uppfattning om när ägglossning sker, till exempel ägglossningstest eller att mäta basal kroppstemperatur.

Om ägget inte befruktas av en spermie kommer det att försvinna tillsammans med det som kallas för menstruationsblod, vilket innebär att menstruationscykeln börjar om igen. Men om ägget befruktas av en spermie kommer det att börja dela sig och bilda ett foster. Detta foster kommer att fästa sig i livmoderns vägg och fortsätta att växa och utvecklas under graviditeten.

Det finns speciella ägglossningstest du kan använda.