Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Fråga sexologen

Mitt namn är Sandra och jag är utbildad Sexolog på Sexologiskolen (DK/NO). Jag själv har en fin relation till min sexualitet idag men vägen hit har varit lång och det har funnits gott om dalar och vägskäl. Det är den resan som lett mig till mitt intresse för sex, sexualitet och självutveckling och mitt mål är att få dela min erfarenhet och kunskap och hjälpa andra att utvecklas. Kunskap är makt och den ska delas!

Jag är otroligt tacksam och stolt över att få dela med mig av min kunskap på Lustly. Hoppas att ni gillar läsningen och att ni hittar hjälp och inspiration. 

Här kan du ställa frågor som du får svar på via mail. Frågorna kommer även visas här på sidan men du är alltid anonym: sexologen@lustly.se. Självklart är denna tjänst kostnadsfri.  Hur ofta har andra sex?

Svar: Ett genomsnittligt par har sex 1–2 gånger i veckan, några mindre ofta och andra oftare.

 Hur länge har man sex? 

Svar: Det beror på vad det är för sex, men snittlängden på penetrationssex är ca. 3-15 min.

Hur lång är en orgasm?

Svar: Penisbärare medellängd är ca. 5-6 sekunder. Slidbärare medellängd är circa 15 sekunder.

 Kan man ha sex när man har mens?

Svar: Absolut! Många upplever sex under mens som härligare. Speciellt när det kommer till penetrationssex då man ofta är våtare och varmare. Vissa kan dock uppleva obehag vid penetrationssex då livmodern kan vara öm. Vill man inte ha penetrationssex så är smeksex och oralsex en bättre idé. Man kan använda en tampong eller menskopp under sex, så länge smekning/petting/penetration inte sker inne i slidan. Men det är fritt fram för smeksex, oralsex och sex med sexleksaker på klitoris eller analen.

 Är orgasm farligt?

Svar:  Svaret här är med största sannolikhet nej men beror på om du har underliggande 
sjukdomar eller inte. När vi är upphetsade arbetar hjärtat snabbare och puls och blodtryck stiger. På så vis utsätts hjärtat för olika påfrestningar under sex, ökningen av pulsen är dock inte värre än att gå i en trappa. Det kan därför finnas en förhöjd risk för de som som haft hjärtattack eller som har hjärt- och kärlproblem. Men detta är ovanligt så därför skulle jag säga att det är ofarligt att få orgasm. Men har du haft en hjärtattack eller har hjärt- och kärlproblem bör du fråga din doktor. 

Har alla fiffibärare det skrovliga området (G-punktsområdet)?

Svar: Ja det har dom. Det kan dock variera på vilket djup den sitter. Normalt sett sitter den 2-8 cm in på främre slidväggen (slidväggen upp mot magen) och det är det som kallas g-punkten (även om det inte är en punkt utan ett område). Om området stimuleras rätt kan man uppleva orgasmer och vissa upplever även sprutorgasmer.

Varför ska man använda glidmedel?

Svar:  Glidmedel är bra att använda under sex för att undvika skador som sår/sprickor samt för att undvika samlagssmärtor och infektioner som kan uppstå vid sår. Jag skulle säga att glidmedel alltid ska användas, men extra viktigt är det vid analsex då analöppningen inte har slemhinnor som producerar naturligt ”glidmedel” (sekret).

Men som sagt, det är också bra att använda glidmedel vid penetrerade slidsex då det generellt sätt has alldeles för lite förspel innan denna typ av sex. Slidbäraren hinner sällan bli tillräckligt kåt eller våt under det korta förspelet och det kan leda till sprickor/sår i slidan som i sin tur kan ge obehag och smärtor. Man ska dock testa sig fram med glidmedel just på klitoris, vissa slidbärare kan uppleva att för mycket glidmedel på klitoris tar bort en del av friktionen som behövs för en orgasm.

 Hur förbereder man sig för analsex? 

Svar:  Jag rekommenderar att ha mycket förspel, att man ser till att man är riktigt kåt och avslappnad innan. Vissa tycker att tanken av avföring är läskig och äckligt och då kan man förbereda sig genom att gå och bajsa ca 1-2 timmar innan. Vill du levla upp din förberedelse kan du även använda en douche. En douche är som en stor pipett som du suger upp vatten med och sen sprutar in i analen för att skölja tarmen. När du checkat av denna lista så är det dags att smörja in både analen och det penetrerande föremålet/kroppsdelen för att undvika sprickor och infektioner då analenaöppningen inte har slemmhinnor. 

Varför får jag inte en vaginal orgasm?

Svar: Denna fråga tolkar jag som om personen har problem att få vaginal orgasm under penetrerande sex med antingen leksak eller penis.

Kära, älskade slidbärare det är få som får vaginal orgasm under penetrerande sex och grattis till er ca. 20 procent som får det. Men med det sagt kan nästan alla få en g-punkts orgasm med hjälp av leksak eller fingrar. En penis är dock väldigt sällan tillräckligt kort eller böjd för att stimulera g-punkten. Sen har vi också cervix-orgasm, en stark och mer ihållande orgasm men lite klurigare att få till. Cervix är ett annat ord för livmoderhalsen, och du hittar den längst in i slidan. Det är den hårda utbuktningen. Stimulera den och då kan du få uppleva kraftiga orgasmer, men var inte rädd för att ta i lite!

 När kan man börja onanera? Ålder.

Svar: Det finns ingen åldersgräns för onani. Onani är ett mänskligt behov och är lika naturligt som människans andra grundbehov om jag får säga det själv. Ofta börjar vi onanera långt innan vi vet vad onani är men snittåldern är mellan 5-6 år.

Jag vill också uppmana föräldrar här att vara försiktiga med att inte skapa skam kring onani hos barn då denna skam kan hålla i sig resten av barnets liv. Förklara i stället lugnt och pedagogiskt att du förstår att det är en härlig känsla för ditt barn och att det är helt normalt men att hen får utforska just dom där känslorna på sitt rum och i ensamhet.

 Hur behåller man ståndet?

Svar:  Svaret här beror på vilken bakgrund som finns till problematiken. Penisbärare kan ha svårt att behålla stånd av många anledningar. Det kan ha med prestationsångest, medicinsk påverkan, orimliga förväntningar på sexet, olust, utmattning och mycket mer att göra. Men om kåtheten och viljan till att ha sex finns så går det att använda lite olika ”verktyg” som tex penisring eller penispump. Om avsaknandet av erektion beror på olust så skulle jag vilja säga till alla penisbärare där ute att det är helt okej att inte ha lust till sex. Världen lägger alldeles för stort ansvar på den där stackars penisen och förväntar sig att den ska stå upp i tid och otid. Tillåt dig själv att ta en paus från sex och gör andra saker för dig själv som får dig att må bra och bli avkopplad. Om du trots det vill vara sexuell och stimulera en annan människa så finns det väldigt många andra sätt att ha en sexuell och intim stund med en älskling på.

Hur får man en G-punktsorgasm?

Svar:   Den så kallade g-punkten är egentligen inte är en punkt utan ett område med känsliga nervtrådar kopplat till klitoris. Den sitter 2-8 cm in i slidan och området buktar ut och känns som en skrovlig men mjuk valnöt. Området sväller, blir känsligare och är enklare att hitta om du är upphetsad. När du är tillräckligt upphetsad letar du rätt på området med några fingrar och börjar sedan trycka på området med fingrarna som om fingrarna skulle säga ”kom-hit”. Fingrarna ska alltså tryckas upp mot magen och det kan därför vara svårt att uppnå detta själv. Om du upplever att det är svårt och inte har någon annan som kan göra det åt dig så finns det massa bra g-punktsleksaker. När du stimulerar området ska du se till att slappna av, alltså inte knipa/krampa som många gör under penetrerande sex. Du kan även behöva att ta i lite, oftast mycket hårdare än vad du behöver för att stimulera klitoris. Lycka till!

Hur squirtar man?

Svar:   Samma svar som på föregående fråga. Men när det kissnödiga känslan innefattar sig, håll inte igen utan slappna av eller krysta utåt. Det är inte kiss som kommer ut men om du mot förmodan är rädd för att du ska kissa på dig så kan du gå på toaletten innan du försöker uppnå sprutet.

 Jag blir inte kåt.

Svar:   Som sexolog dyker här det upp massa frågor. Frågor som hur länge har du haft problem?, har du känt dig kåt förut?, har något i din livssituation förändras?, vill du känna dig kåt? och vad är kåthet för dig?. Beroende på svar på dessa frågor skulle jag kunna ha möjlighet att hjälpa dig vidare. Men med det sagt är det också helt normalt att inte känna sig kåt då och då. Låt dig själv ta en paus och kom ner i varv, rå om dig själv och när du känner dig redo, börja då sakta att implementera saker/ritualer som du finner erotiskt upphetsande.

När kan man börja använda sexleksaker? Ålder?

Svar:  Jag tycker att man får börja använda sexleksaker i vilken ålder man vill men en bra måttstock skulle vara att när personen själv har möjlighet att betala för den, gå till butiken eller kan beställa leksaken själv online.

 


Vad gör en sexolog:

En sexolog är expert på människans sexualitet och jobbar för att stärka personers sexuella hälsa som ofta är förknippad med psykisk hälsa. En sexolog hjälper till att sätta ord på upplevelser som handlar om frågor kring sexlust, problem i kommunikationen med sin partner, svårigheter att identifiera sin egen sexualitet m.m. 

Sexologen svarar:

Du ställer din fråga och får svar av sexologen via mail. Frågorna kan också komma att publiceras här på sidan - men alltid anonymt. Detta för att fler ska kunna ta del av sexologens expertis och få hjälp och tips.  sexologen@lustly.se


Vad kan du fråga om?

Sandra kan svara på dina frågor om njutning men även på frågor om problem du kan ha i förhållande till din sexualitet och njutning. En vanlig fråga vi får är: varför blir jag inte upphetsad? men sexologen får även frågor om när det är okej att börja onanera, kan man använda sexleksaker med en partner och hur man ska göra för att inte komma för fort. Du kan med andra ord fråga vad du vill så ska Sandra försöka svara på bästa sätt. 


Nyfiken på terapisamtal?

Tveka inte på att höra av er om ni har frågor eller vill boka ett terapisamtal sexolog.sandraolofsson@gmail.com