Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexliv och lust - bröstcancer

Vi har kommit en bit in på oktober månad och för alla symboliserar denna månad inte enbart vackra träd i orangea nyanser, halloween och allhelgonahelgen. Oktober är också månaden där många lägger in en extra växel för att sprida information, kunskap och medvetenhet kring bröstcancer och många kanske t.o.m. försöker bidra med en slant till organisationer som forskar inom just bröstcancer.   

Varje år får ca. 8 000 kvinnor besked om att dom har bröstcancer (ca. 60 män). Idag har vi i Sverige ett mammografiprogram för kvinnor och detta har ökat prognosen för överlevare. Men fortfarande så innebär detta att 1 av 10 kvinnor riskerar att få bröstcancer någon gång i livet.    

Och vad har då en blivande sexolog med det att göra kanske ni undrar?... 70 procent av kvinnor med bröstcancer får antihormonell behandling och över 60 procent av dessa kvinnor får därför också sexuella besvär under behandlingen och ca hälften (!) av dessa kvinnor får även bestående besvär efter avslutad behandling.

 

Vanliga besvär som uppstår är torra slemhinnor och samlagssmärtor som i sin tur resulterar i minskad lust. Andra problem som kan uppstå under eller efter avslutad behandling är skam, ångest, obekväma känslor kring förändrad kropp som tex från ärr, håravfall eller avsaknaden av bröst. Något annat som kan vara en utmaning är när partners ska återgå till att vara älskare. Det kan vara svårt då den friska partner på många vis varit en ”vårdgivare” och den cancerdrabbade partner en ”patient” i relationen. Här kan det uppstå bl.a. förvirring och olustiga känslor inför att återgå eller upprätthålla ett sexliv.    

 

Många kvinnor upplever att informationen kring dessa biverkningar och problematiker är bristande inom vården. Vi hör också många kvinnor som gått i många år efter avslutad behandling och inte haft en aning om vilken påverkan som denna sjukdom har på deras lust och sexliv och som i längden har orsakat mer komplicerade psykologiska utmaningar.  

För att besvär som samlagssmärtor och torra slemhinnor kan ibland vara relativt enkla att behandla men om detta uteblir kan besvären komma att sätta sig psykiskt och långvarigt och det är därför viktigt att dessa patienter får den hjälp som dom behöver.  

Om du som bröstcancerdrabbad har någon av ovanstående besvär så rekommenderar jag att söka hjälp hos både din läkare och hos en sexolog eller annan samtalsterapeut. .

Till alla andra där ute, kvinnor, män och ickebinära, håll koll på era bröst! Chanserna för att bli botad är extra höga om cancern upptäcks i tidigt stadie.

 

Har du några funderingar eller vill dela med dig av en egen upplevelse? Skriv in till mig på sexologen@lustly.se.