Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexuell identitet och läggning


Vissa gånger pratar man om kön som ett annat ord för könsorgan och andra gånger kan ordet betyda mycket mer. Många gånger när man pratar om kön kan det handla om ett könsuttryck, alltså hur personen ser ut. Det är kan vara bra att förstå de olika kategorierna om vad ett kön kan innebära för att själv finna sin identitet men också för att det som redan känner till sin identitet ska förstå andras.

Olika sätt att se kön på

Kroppsligt kön handlar om inre och yttre könsorgan. Det kan också handla om hormoner och genetik. 

Könsidentitet innebär det kön som en person identifierar sig med.

Könsuttryck innebär vilka kläder, frisyr och andra saker som har med utseende att göra. 

Juridiskt kön är det kön du har i ditt pass och/eller i andra myndighetsdokument.

Tilldelat kön vid födsel är det kön du registrerades med vid födseln.  

Språkligt kön är exempelvis vilken pronom du önskar att använda. Det kan vara t.ex. han, hon, hen, den. 

När det kommer till juridiskt kön och tilldelat kön är det än bara möjligt att tilldelas man eller kvinna men det är något jag personligen hoppas förändras snart. Tur är att det finns mer frihet när det kommer till de andra kategorierna. 


Förutom att vara en kvinna eller man så kan man vara transperson, transman, transkvinna, transvestit, cisperson.

Att vara transperson innebär att ens kropp, könsidentitet, könsuttryck, sitt språkliga kön och sitt juridiska kön inte stämmer överens med ens tilldelade kön. Transpersoner kan också vara personer som bryter mot normer kring könsidentitet eller könsuttryck och som därför själva identifierar sig som transperson. Det är alltså något som man själv avgör om man är. Under kategorin transpersoner tillhör bland annat transman, transkvinna, transvestit och ickebinär.  

Att vara transman innebär att man har en manlig könsidentitet men tilldelades med kvinnligt kön vid födseln. 

Att vara transkvinna innebär tvärtom mot transman. Det innebär att man har en kvinnlig könsidentitet men tilldelades med manligt kön vid födseln. 

Att vara transvestit innebär att personen ibland eller ofta använder sig av könsuttryck som ofta associeras med end motsatta kön. Exempel kan vara kläder, smink, kroppsspråk eller röstläge. 

Att vara ickebinär innebär att man varken identifierar sig som man eller kvinna eller något av det som nämnts ovan. Ordet kan betyda olika saker för olika personer. Enklaste sättet att ta reda på hur en ickebinär person vill bli tilltalad är att på ett respektfullt sätt fråga. 

Att vara bigender innebär att personen har två könsidentiteter, antingen att personen växlar mellan dessa eller att personen identifierar sig som båda könen samtidigt. 

Att vara cisperson innebär att personen känner att dennes kropp, könsidentitet, könsuttryck, språkliga kön och juridiska kön stämmer överens med varandra.


Frågor och svar: 

“Hur lång är utredningen innan man får göra en könskorrigering?”
Svar: Innan man får göra en könskorrigering så måste man gå igenom en utredning. Det varierar hur lång tid det tar innan man får påbörja en utredning och hur lång tid själva utredningen tar. En utredning brukar ta mellan ett och två år.

“Vad gör man om man ångrar sig när man gjort en könskorrigering?”
Svar: Det finns människor som ångrar sin könskorrigering även om det är betydligt mycket färre än de som är nöjda. Det görs än studier på hur man ska behandla dessa personer på bästa sätt. Det är dock idag omöjligt att bli helt återställd till hur man en gång såg ut. Har man till exempel tagit testosteron för att exempelvis få mörkare röst så är det idag inte möjligt att få tillbaka sin röst man hade innan man började ta testosteron. Men det är dock inget som säger att du inte får identifiera dig som ditt tilldelade kön/kroppsliga efter en könskorrigering. Du får identifiera dig precis hur du vill.

“Hur vet man om man är transman/transkvinna?”   
Svar: Det är bara personen själv som kan veta det. Det finns ingen annan som kan säga till en annan person vilket kön man är vare sig man klär sig efter vissa könsattribut eller inte. Men mår man dåligt i sitt kön och känner att sitt kroppsliga kön, kroppsbyggnad eller röst inte matchar med vem man är så kan det vara en idé att samla information om vilka möjligheter som finns samt att kontakta andra personer som levt/lever med liknande känslor. Känner man att detta fortfarande känns självklart och rätt så kan man söka hjälp hos läkare.

“Om jag är kille och gillar att klä mig så kallat feminint, är jag då transkvinna eller transvestit?”
Svar: Man kan vara kille/man och klä sig så kallat feminint utan att vara transkvinna och man kan vara tjej/kvinna och klä sig så kallat maskulint utan att vara transman. Inte heller betyder något av detta att man är transvestit om man inte själv vill identifiera sig som det. Vad man jobbar med, utövar för sport eller vad ens intressen är avgör inte heller om man är kvinna eller man. Man får vara precis vem man vill och hur man vill.
Det är samhället som har bestämt en oskriven regel på vad som är maskulint och feminint och vem som därför är man och kvinna. Detta har gjorts för att lättare identifiera människor men tyvärr är det en väldigt snäv syn på kön. Personligen tycker jag att det är snålt att ge människan två alternativ att välja mellan. I vissa andra kulturer och länder finns det många fler könsidentiteter och som därför inte får människor att känna sig fel, så till den graden att man vill lägga sig på operationsbordet för att passa in. Det tycker jag låter som en mer fri och tillåtande värld där människor har större möjlighet att vara precis sig själva. Du kan med andra ord vara en man som gillar att bära klänningar, färgen rosa och använda smink (som i vårt samhälle klassas som feminint) och fortfarande vara en man om det är det man identifierar sig som.


Sexualitet

Ens könsidentitet har ingenting att göra med ens sexualitet. Man kan alltså vara transman som är homosexuell, alltså gillar andra män eller vara ickebinär och vara bisexuell, man kan vara transvestit och vara heterosexuell osv osv. En könsidentitet styr alltså inte ens sexuelitet. 

Utöver att vara homosexuell eller heterosexuell som de flesta nog har koll på så kommer här några andra sexualiter (det finns självklart många fler)

Bi-sexuell - En person som tänder på både manligt och kvinnligt kön.
Queer - Kan innebära mycket,det kan beskrivas som en kritik av normer kring kön och sexuell läggning. Queer kan också vara en identitet, "att vara queer", där man inte vill eller kan definiera sig som t.ex. kvinna, man, bi-, hetero- eller homosexuell. Det kan vara för att man inte gillar den här uppdelningen i vad som anses vara "normalt" och vad som anses vara "onormalt" när det gäller kön och sexuell läggning. Det kan också vara för att det man känner när det gäller kön och/eller sexuell läggning inte kan förklaras med något annat begrepp.
Pansexuell - Pansexualitet är en sexuell läggning där personen känner emotionell/sexuell dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet.
Poly - En person som har fler än en relation. Antingen sexuella eller/och kärleksrelationer. Denna person kan även vara homosexuell, heterosexuell eller någon av de andra sexualiteterna.
Monogam- En person som har en kärleksrelation till en annan person och inte vill vara med mer än en person åt gången. En sådan person kan precis som polysexuella vara homo, hetero, bi eller någon av de andra sexuella läggningarna.
Asexuell - En person som inte har behov för sex men kan fortfarande ha kärleksrelationer och behov av intimitet.
Aromantisk (aro) - En person som inte har behov för varken sex eller kärleksrelationer.
Demisexuell - En person som bara kan känna sig sexuellt attraherad av en potentiell partner efter att de tillsammans känner en känslomässig förbindelse. 


Frågor och svar:


“Om man är en transman med slida, och blir kär i andra män, vilken sexualitet tillhör man?” 
Svar: Personens sexualitet avgör personen själv. Men att vara transman betyder inte att man är mindre man än män med tilldelat manligt kön vid födsel. Ett förslag för att svara på frågan är att man i denna fråga är homosexuell, queer, bi, pan osv precis som alla andra män som blir kära i andra män.  

Hur vet jag min sexuella läggning?
Svar: Bara du själv kan veta. Det finns få människor i världens som är 100% heterosexuella och 100% homosexuella, även om det är många som påstår sig vara det. Vissa som är heterosexuella men kan tända sexuellt på personer med samma kön som de själva kallar det att vara hetero flexibel. Det som är homosexuella och som kan tända på det motsatta könet kallar sig ibland för homoflexible. Enklaste sättet att ta reda på din sexualitet är att läsa på och rota i sig själv och sina känslor. Det är heller inte lag eller ett måste att identifiera sin sexualitet. Man kan kan helt enkelt bara säga att man tänder på det man känner för i stunden eller att man blir kär i en människa när det känns pirrigt och rätt och vilket kön den personen har får man helt enkelt se när det händer.   

“Jag är aldrig sugen på att ha sex, innebär det att jag är asexuell?”
Svar: När personer kommer med denna fråga brukar man ställa två viktiga frågor. 1. har du lust till att ha sexlust? och 2. har du haft lust till sex någon gång/några gånger i ditt liv. Personer som är asexuella brukar nämligen inte ha lust till att ha sexlust, det är liksom ingenting de saknar. Asexuella personer har ofta heller aldrig haft någon lust på sex och kan inte identifiera sig med det behovet.  

“Jag har svårt att känna att en person är uppfyller de behoven jag har av kärlek och intimitet. Det brukar sluta med att jag är otrogen och mår väldigt dåligt för att jag sårat min partner eftersom att jag fortfarande älskar min partner. Hur vet jag om jag är poly och hur kommunicerar jag detta med en partner?”
Svar: Först måste man fundera över hur man skulle ställa sig till att ens partner skulle dejta/ha sex eller ha fler relationer utöver med dig. Även om man skulle tycka att det känns jobbigt kan man vara poly. Det kan vara för att man är rädd för att den personen man är kär i ska bli kär i någon annan och att man då ska bli lämnad. Det bästa sättet att ha en polyrelation är med en annan person som också är nyfiken på det här sättet att ha relationer på. Att ni tillsammans utforskar dessa känslor och att ni tillsammans sätter gränserna för hur er polyrelation ska se ut. Det är viktigt att detta är ömsesidigt och att man har stor respekt för de gränser man har satt upp i relationen. Man ska ha i åtanke att även polypersoner kan vara otrogna.

Känslorna du har gällande att olika personer fyller olika behov du har kärleksmässigt eller när det gäller intimitet är vanligt. Förmodligen vanligare än vad många skulle våga erkänna. Tänk på vänskapsrelationer istället för att göra det lite lättare. Vi har olika vänner eller nära och kära som vi har olika relationer med. En vän kanske du bara går ut och festar med, en annan kanske du sitter och gråter framför en film när du är hjärtekrossad med. En vän kanske du sitter och diskuterar världsproblem med eller går och utövar sport med. Precis på detta kan man se på kärleksrelationer. Om du har haft fler än en partner i livet så vet du förmodligen att dessa personer har fått dig att känna dig på helt olika sätt. Att ha dessa känslor är faktiskt helt normalt.   

Har du en partner just nu som inte öppet sagt att denna är intresserad av en polyrelation så rekommenderar jag att du pratar med din partner på en lugn och trygg plats och att du ger din partner tid till att tänka, reflektera och prata. Du bör också känna efter vad ett “nej” till förslaget skulle göra för dig. Skulle du må bra i en monogam relation?, hur viktigt är för dig att leva i en polyrelation?. Kanske kommer personen förstå och vilja utforska en polyrelation tillsammans med dig, eller kanske känner personen att detta absolut inte är något för den. Vad din partner än svarar är det viktigt att du respekterar dennes beslut och känslor. Utifrån partnerns svar kan ni då ta ett beslut om hurvida relationen ska fortskrida eller inte.