Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexuella övergrepp och samtycke

Idag lär sig barnen tidigt i skolan ”stopp min kropp” men det gjorde inte tidigare generationer. Många är uppvuxna med en syn på att våldtäkter och sexuella övergrepp är något som sker av människor vi inte känner, via överfall eller överrumpling. Exempelvis så lär sig kvinnor i tidig ålder att vara rädda för att gå ute på gatorna om kvällen och har alla möjliga potentiella vapen i handen/väskan/fickan för att kunna skydda sig själva. Men kollar man statistik så är det få som blir våldtagna eller sexuellt övergripna på det sättet. Statistik visar på att de flesta sexuella övergrepp och våldtäkter sker i hemmet, på fester, eller liknande av personer de har någon form av relation till.

 


Samtyckeslagen 

Den första juli 2018 ändrades sexualbrottslagstiftningen i Sverige med bakgrunden av att det behövdes ett starkare skydd för den sexuella integriteten. Då tidigare ändringar fortfarande inte gav ett tillräckligt rättsligt skydd vid situationer såsom en sexuell handling utan tvång eller utnyttjande, men mot en persons vilja. Exempel på situationer är där gärningspersonen överraskat offret med en sexuell handling när hen inte hade förväntat sig det eller där offret hållit sig passiv, gärningspersonen vilselett offret eller vid virtuella våldtäkter. Ändringen kallas ofta samtyckeslagen och innebär att våldtäkt nu grundas på avsaknad av frivillighet i stället för förekomst av våld, hot eller en särskilt utsatt situation. Nya fällande domar visar att lagändringen täcker de delar som den är avsedd för såsom överumplingsfall eller att målsäganden reagerat med att vara passiv. Inom juridiken betyder samlag ett vaginalt samlag men andra jämförbara handlingar såsom anala och orala samlag, penetration med föremål eller fingrar eller att gärningspersonens och offrets könsdelar är i beröring kan vara våldtäkt. Andra sexuella handlingar kan vara kriminella men innebär då exempelvis sexuellt övergrepp.

 

Kortfattat kan det beskrivas med att all sex ska vara frivillig och allt sex där den ena parten inte medverkar frivilligt är en våldtäkt. I en rättegång utreds om frivillighet har uttryckts via ord, handling eller på annat sätt. Alltså om en person har sagt att den vill men det kan också uttryckts i ett tydligt kroppsspråk eller genom att aktivt medverka i den sexuella handlingen. En person har alltid rätt att ändra sig trots att hen till början deltog frivilligt. Frysreaktion, där en person reagerar genom att inte förmå sig att säga ifrån omfattas också i lagstiftningen.

 


Så vad är då skillnaden på ett övergrepp och en våldtäkt? 

Våldtäkt innebär alltså avsaknad av frivillighet under anala och orala samlag, penetration med föremål eller fingrar eller att gärningspersonens och offrets könsdelar är i beröring.

Sexuella övergrepp innebär sexuella handlingar som inte är samlag eller jämförbara med samlag.

 


Vad kan man göra om man blivit utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt? 

Om övergreppet/våldtäkten nyligen skett så uppmanar jag till att kontakta läkare för att undersöka potentiella skador, testa dig för könssjukdomar eller potentiell graviditet och för att få kontakt med psykolog. Sen vill jag också uppmana till att även ta kontakt med polis för att göra en anmälan även om jag vet att denna process kan kännas väldigt tung för en person som har varit med om en våldtäkt/övergrepp. Prata med polisen och be om att få information om hur hela processen går till och förhoppningsvis kan den informationen lugna dig något.  

Det är vanligt att man har svårt att förlika sig med att man varit med om en våldtäkt eller sexuellt övergrepp och det kan i värsta fall ta flera år att identifiera känslorna och händelsen. Vare sig det har hänt nyligen eller för lång tid sedan så är det viktigt att du får den support och hjälp du behöver. Det bästa sättet att få hjälp är att söka sig till en psykolog eller någon annan samtalsterapeut som är kunnig på området. Se också över möjligheten att anmäla brottet till polisen, beroende på hur lång tid som gått sedan våldtäkten/övergreppet.

 


Hur kan en våldtäkt/sexuella övergrepp påverka en person långsiktigt? 

Skadorna från en våldtäkt/sexuellt övergrepp är individuellt och du har rätt till precis alla de känslor du känner. Men några vanliga känslor som kan uppkomma är otrygghet i sexuella sammanhang, dålig självkänsla, orgasm och lustsvårigheter, samlagssmärtor, ångest, depression, skuldkänslor, PTSD, sömnsvårigheter och mardrömmar, svårighet att ta egna behov/gränser på allvar, muskelvärk och spänningar och mycket mer.

 


Hur vet jag om jag våldtagit eller gjort ett övergrepp på en annan person?

Det är inte alltid att personen som begått brottet förstår att den begått ett brott samt vilken skada som denne orsakat. En av anledningarna till detta är brukandet av porr, film eller media. I sex- eller intima scener i porr och film finns väldigt sällan samtycke med som ett inslag, samtycke har oftast skett innan inspelningen och det är långa avtal som skrivs inför scenerna. Många går runt och vill leva upp till dessa filmiska scener eller helt enkelt bara tror att det är så det ska gå till, scenerna fungerar som utbildning för många.

Om du misstänker att du våldtagit en person eller begått ett övergrepp så försök minnas tillbaka till stunden. Ställ dig själv följande frågor:

  • Vilken respons fick du av motpartnern?
  • Var personen ovanligt tyst eller stel och hade svårt att slappna av?
  • Sa personen ja eller nej under/inför tillfället?
  • Var personen i stånd till att ta ett beslut eller var denna påverkad av alkohol eller andra substanser eller sov personen?
  • Försökte personen lämna situationen på något sätt?
  • Hur var stämningen mellan er två efter? Var den stel och kall eller mysig och avslappnad?
  • Frågade du om samtycke?  
  • Stämde du av under tillfället att motpartnern var okej och njöt?
  • Tjatade du till dig ett samlag?

 

Inför detta inlägg intervjuade jag en person som varit med om en våldtäkt och som gjorde något väldigt modigt som jag finner otroligt inspirerande. Tillvägagångsättet passar långt ifrån alla eller alla situationer. Jag själv rekommenderar att gå till psykolog/samtalsterapeut samt att anmäla våldtäkten/övergreppet. Men jag hoppas att historien kan få inspirera till mod. Jag har stor respekt och beundran för denna person. Personen önskar att vara anonym så i denna historia kallar vi henne Anna.

Sommaren 2020 var Anna på semester i en stuga i Skåne med vänner. Strax innan resan hade hon blivit dumpad av sin partner. En av kvällarna kommer en snygg kille hon har gemensamma vänner med till huset. Då Anna kände sig skör efter tidigare break-up så valde hon denna kväll att inte dricka så mycket alkohol trots att alla andra festade loss ordentligt. Men hon dansade och hade kul med sina vänner och märker under kvällen att den snygga killen blir mer och mer intresserad av henne. Han ger henne många uppskattande blickar. Hon njuter lite av det eftersom det får henne att känna något mitt i all skörhet. Senare på kvällen går hon för att gå på toaletten och hon märker att killen går efter henne. De börjar hångla utanför toaletten men hon avbryter hånglet ganska fort då hon vill fortsätta ha kul med sina vänner. Senare på natten går Anna in i stugan hon bor i för att göra sig redo för att sova. Innan hon ska gå och lägga sig går hon tillbaka till det stora huset där vännerna fortfarande festar för att säga god natt. Hon blir då stoppad av den snygga killen. Han säger att han tycker att Anna är sexig och frågar om hon vill sova med honom. Anna känner efter och känner sig lite pirrig och svarar att hon gärna sover med honom och att han ska möta henne i sovrummet på övervåningen. Hon går upp till sovrummet och möts snart där av killen. Dom börjar kyssas. Kyssen känns inte rätt, han är hetsig och hårdhänt och han har ett hårt grepp om hennes hals. Anna bestämmer sig då för att lämna rummet och situationen. När hon går mot dörren tar killen tag i henne och drar ned henne i sängen och trycker ner hennes nacke/hals mot sängen. I denna stund fryser Anna till av rädsla och killen börjar hetsigt och hårt fingra henne och slå henne på rumpan medan han trycker ned hennes nacke och huvud i sängmadrassen. Hon upplever att allt går så fort, ca tio minuter. Hon lyckas ta sig ur situationen och går mot dörren. När hon rör handtaget på dörren hör hon honom säga ”säg inte till någon att detta hänt” då killen under tiden träffade en tjej som hon hade gemensamma vänner med. Anna går sedan ner till undervåningen där hennes kompis som hon delar rum med är, hennes vän säger att Anna ser blek ut i ansiktet och frågar vad som har hänt och Anna svarar då att hon tror att hon precis varit med om en våldtäkt och berättar fortsatt för sin vän vad hon precis varit med om. Anna känner sig utmattad av hela situationen och de bestämmer sig båda för att släcka lampan och sova.

Dagarna efter intalar Anna sig själv att det inte var någon våldtäkt hon varit med om, att det inte kan vara det. Semestern tog slut och Anna och hennes vänner åkte tillbaka hem till Stockholm. Där började hon tänka mer och mer på händelsen. Ungefär en månad efter resan började hon förlika sig med tanken på att hon hade blivit våldtagen. Med ilska som byggts upp bestämmer sig Anna för att kontakta killen och berätta om sin egen upplevelse av händelsen. Hon kände ett behov av detta då hon och killen hade gemensamma vänner och med stor sannolikhet skulle springa på varandra i framtiden. Hon ville att han skulle veta att han hade gjort henne illa. Hon ringde upp killen och berättade om sina känslor men vågade aldrig använda ordet våldtäkt utan sa att han hade gått över gränsen. Att han hade utsatt henne för ett övergrepp. Att det som för honom hade verkat varit en sjuk sexuell lek, för henne var allvarligt. Att han tvingat sig på henne. Killen blir väldigt ledsen under samtalet. Ber om ursäkt och uttrycker stor ånger. Han säger att han verkligen tagit sig till hennes ord och känslor kring situationen och att han kommer att jobba med sig själv. När Anna sedan avslutat samtalet med killen känner hon sig fortfarande trots allt inte bra. Hon kände att hans ursäkt och ånger inte var tillräckligt. Hon började efter detta prata med deras gemensamma vänner om vad som hade hänt henne den där natten. Responsen hon fick från vännerna var i princip ”oj, shit vad sjukt! Han är ju jätteschysst! Jag tror inte att han menade något illa”. Efter samtalet med de gemensamma vännerna hörde Anna aldrig ifrån dom igen.

 


Tiden går och Anna träffar en kille som hon mår väldigt bra med. En sommarkväll på en av Stockholms största klubbar jobbar Anna som nattklubbs-host, hon har kul och det är mycket folk på klubben.  Klockan börjar närma sig 03 och Anna känner sig berusad från både kvällen och alkohol när hon plötsligt ser killen från två år tidigare kliva in på klubben. Hon känner hur hon drabbas av panik och hennes kropp stelnar till samtidigt som adrenalinet pumpar ut i henne. Utan att tänka springer hon fram till honom och skriker att han måste lämna klubben. Att han har våldtagit henne och att hon aldrig vill se honom igen. Killen står tyst och stirrar på Anna med en blick som säger att han inte riktigt förstår vad som händer. Anna går och hämtar vakten som står några meter bort. Hon berättar för vakten vad killen utsatt henne för. Vakten tar tag i killen och för honom ut från klubben. Anna står kvar på platsen och börjar gråta och skaka. Hennes vänner och pojkvän kommer fram och kramar om henne. Hon och pojkvännen bestämmer sig för att sätta punkt för kvällen och gå hem.

Händelsen på klubben beskriver Anna som en ”breaking point”. Dagarna efter känner hon våldsamma känslor av panikångest, tårar blandat med en känsla av skam för hur offentlig situationen på klubben blev. Hon känner skam över sin reaktion och inför alla människor som hade bevittnat händelsen. Hon börjar tvivla på om hon faktiskt varit med om en våldtäkt och om händelsen kanske var något annat. Hade hon nu begått ett brott genom att kanske anklaga någon felaktigt?

Anna har tankar på att ringa psykakuten, men tvivlar. Efter ett samtal med en vän fick hon en rekommendation om att gå till en healer, som Anna kallar det. Vännen gick själv till denna person med trauman och erbjuder sig att ringa och boka tid åt Anna. Anna är glad över att någon äntligen vill hjälpa henne och bestämmer sig för att ge healern en chans.

Några dagar senare, en kväll, sitter Anna i healerns rum. Hon berättar om vad som hänt henne. Efter ett långt samtal säger healer att hon tror att Anna behöver träffa killen som utsatt henne för detta. Men bara om Anna själv vill. Hon säger att det kan hjälpa Anna att läka fortare än om hon själv skulle ta tag i känslorna. Anna kände en stark känsla av trygghet med healern och kände att detta kunde vara rätt väg för henne. Rätt väg för att läka hennes ”sår”.

Några ytterligare dagar går och Anna blir uppringd av healer som berättar att hon haft ett möte med killen. Hon säger att om Anna fortfarande vill träffas så har hon gärna ett samtal med de båda. Det slutar med att Anna bokar in ett nytt besök med healern och denna gång ska killen från sommarkvällen närvara.

3-4 dagar senare är Anna på plats hos healern igen. Dom har 20 min själva tillsammans innan där dom utför andningsövningar och healing på Anna för att frigöra energier som byggts upp av rädsla. Killen kommer sedan till kliniken och Anna blir väldigt nervös. Hon beskriver det som att hon satt stel och stilla, hopkurad i en stol och hade svårt att möta hans blick. Hela kroppen ville skydda sig från honom. Killen satt mittemot med tårar som rann ner från hans kind. Han fick möjligheten att berätta att han har mått väldigt dåligt över vad har gjort mot Anna. Han berättar även att deras gemensamma vänner pratar om att Anna är dramatisk. Han själv har dock under dessa två år känt att han har ett ansvar och skuld i situationen och att han gått i terapi för att få hjälp med sin syn på sex. Anna får möjlighet att berätta för honom om hur denna händelse har påverkar hennes liv. Att hon har fått problem med vestibulit. Att hon haft orgasmsvårigheter. Att hon har haft svårt att lita på killar när hon gått in i nya relationer. Att hon upplevt rädsla för att träffa på honom när hon ska gå ut och att hon ska behöva återuppleva känslorna från kvällen igen. Hon berättar även att hon haft mycket ångest och skam sedan kvällen på klubben. Killen säger att han förstår hennes reaktion. Efter ytterligare konversation känner Anna att hennes kropp börjar slappna av. Ena benet åkte ner till marken och till slut fann hon sig själv sitta med båda benen mot golvet. Rädslan började släppa. Hon kunde också känna att han var genuint ledsen och ångerfull.

Healern frågade sedan om Anna skulle känna sig bekväm att stå mitt emot killen och få frågor av honom? Om han fick närma sig henne/röra henne på olika kroppsdelar?  Som tex att lägga sin hand på hennes axel? Ta ett kliv närmare, osv? Anna fick svara Ja eller Nej på det hon kände sig bekväm med samt det hon kände sig obekväm med. Detta för att hon skulle känna sig trygg i att hon bestämmer över sin egen kropp men också för att killen skulle få lära sig andras nej och gränser. Övningen slutar med att killen frågar om han får ge Anna en kram och Anna kände då en vilja i att få förenas i stunden. Efter övningen fick dom prata om hur övningen kändes och Anna kände sig då lugnare i kroppen. En sista övning gjordes. Healern frågade var Annas känslor hade satt sig kroppsligt? Anna svarade att det mesta hade satt sig i bröstkorgen. Med samtycke fick killen lägga sina händer på Annas bröstkorg. De båda blundade och djupandades samtidigt som healern utförde healing på de båda. Anna upplevde att situationen var väldigt fin och att hon kunde landa i en känsla av att han inte skulle skada henne igen.

 

Anna har inte stött på eller pratat med killen sedan detta möte. 

 


Sammanfattning

Nästan alla känner en eller har varit med om en våldtäkt eller sexuellt övergrepp men väldigt få känner en som begått en våldtäkt eller sexuellt övergrepp. Det skulle jag säga säger ganska mycket. Det finns fortfarande en våldtäktskultur i världen och det är många som inte förstår att det har begått brottet då dessa beteenden är normaliserade. Det finns idag en oändlig information att få som brottsoffer eller om brottsoffer men väldigt lite om vad, varför, hur och vem som begår dessa brott. Jag hoppas på att den här texten har förmedlat olika nyanser av vad en våldtäkt och sexuellt övergrepp innebär, vilka typer av skador det kan medföra för offret och att alla förstår hur viktigt det är med samtycke.     

 


Har du eller någon du känner blivit utsatt för våldtäkt eller sexuellt övergrepp? Nedan ser du kontaktuppgifter till ställen att vända dig: 

 

Polisen

Kontakt: 114 14, för akuta situationer ring 112.

För att anmäla brottet till polisen ring eller besök en polisstation.

 

Brottsofferjouren 

Kontakt: 116 006 

Om du osäker, rädd eller behöver prata med eller vill ha hjälp att kontakta polisen.

 

Brottsoffermyndigheten

Kontakt: 090-70 82 00 

Här kan du få svar på frågor om brott. Till exempel om du undrar hur en rättegång går till eller vilken hjälp du har rätt till om du utsatts för ett brott. 

 

Kvinnofridslinjen

Kontakt: 020-50 50 50 

På kvinnofridsmottagningen får du träffa kvinnliga sjuksköterskor och läkare som kan ge psykosocialt stöd och göra en medicinsk bedömning. 

 

Vårdguiden 

Kontakt: 1177 

För information om närmsta akutmottagning för våldtagna eller för bokning av läkarbesök. 

 

Freezonen kvinno- tjej- och brottsofferjour 

Kontakt: https://www.freezonen.se/ 0733-30 30 28 eller chatta.

För kvinnor/tjejer. Stöd om du blivit utsatt för våld eller brott. 

 

Novahuset 

Kontakt: https://www.novahuset.com/ mejl och chatt.

För stöd om du eller någon du känner blivit utsatt för sexuella övergrepp.

 

Föreningen tillsammans

Kontakt: https://www.foreningentillsammans.se/stod  073-983 36 28 eller mejl 

För stöd om du blivit utsatt för sexuella trakasserier, sexuella övergrepp eller annat sexuellt våld. 

 

Rise

Kontakt: https://rise-sverige.se/ 08–696 00 95, chatta eller mejla  

För dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen.

 


Som barn/ungdom kan du kontakta någon av alternativen ovan, skolkuratorn, ungdomsmottagningen eller någon av följande organisationer: 

 

Storasyster

Kontakt: https://storasyster.org/  mejl och chatt

För råd och stöd bland annat via chatt om du har utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

 

Bris 

Kontakt: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss 116 111 samt mejl och chatt 

Hjälp och stöd av en kurator.

 

Brottsofferjouren, barn och unga 

Kontakt: https://www.brottsofferjouren.se/brottsofferstod/sarskilt-sarbara/ungbrottsutsatt/ 116 006, mejl eller chatt .

Stöd om dig utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller om någon i din närhet har utsatts för ett brott