Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Tips för dig som "kommer för fort"

Tips för dig som "kommer för fort"
18 januari 2023 1585 visning(ar)
Tips för dig som "kommer för fort"

Du är absolut inte ensam om att "komma för tidigt” men vad är egentligen för tidigt. Om du tänker bort att själva penetrationssexet är huvudakten och istället inkluderar förspelet (eller smeksexet som vi hellre kallar det) samt det som händer efter och ser det som en del av själva sexet så kommer du med all säkerhet ändra synen på att du kommer för fort.


I dagens samhälle fokuseras det alldeles för mycket på just penetrationen men det som händer innan och efter är sex det med. Det samhället kallar förspel är ju njutning det med och inte alls en förrätt till penis i vaginan-sexet. Sex är alltså inte synonymt med omslutande samlag!

Ett genomsnittligt omslutande samlag varar ca 5,7 minuter men då inkluderas förmodligen pauser så samhällssynen på "att hålla ut länge" är inte verkligheten. Detta kan vara bra att ha i åtanke om du tycker att du kommer för fort. 


Sedan finns det personer med penis som inte kan hålla ut mer än ett par sekunder då det är SÅ skönt men här finns fler knep att ta till. För tidig utlösning kan påverka ditt sexuella självförtroende men du bör alltid prata med din partner om dina känslor så ni kan lösa det tillsammans. 

Här kommer vi att gå igenom några tips som får dig att hålla ut längre innan du kommer. Våra tips mot för tidig utlösning vänder sig i första hand till penisbärare men även du med vagina kan testa vissa av knepen. 

 


Edging - orgasmkontroll - lär dig mer på Lustly.se Edging - orgasmkontroll - lär dig mer på Lustly.se

Edging - orgasmkontroll

Du kan jobba upp din orgasmkontroll genom att stoppa precis innan du får orgasm, vilket kallas edging. Detta är en stopp-start-metod som går ut på att du stimulerar dig själv (eller att en partner stimulerar dig) och precis innan du får orgasm då stoppar du och väntar i 30 sekunder för att sedan fortsätta stimulansen. Fortsätt sedan så några gånger innan du kommer. Gör du detta kontinuerligt kommer du att kunna kontrollera dina orgasmer lättare. 

Denna metod uppmärksammades redan på 1950-talet i The Journal of Sexual Medicine, som ett botemedel för prematur ejakulation. Dock kan även personer med vagina självklart testa edging, då det leder till både starkare och skönare orgasmer. 

Lär känna dina upphetsnings-faser:

För att lättare kunna förstå din lust och kunna kontrollera dina orgasmer är det bra att känna till dina 4 faser när du blir och är upphetsad:

 

 1. Spänning: huden blir varm och röd, dina muskler spänner sig, hjärtat bultar snabbare, blod börjar forsa ner mot penis, vagina och klitoris. Vaginan blir våt och pungen drar ihop sig.
 2. Platå: allt som händer i fas ett intensifieras. Du känner att du kommer närmare och närmare orgasm. Det är i detta steg du ska stoppa, om du kör edging.
 3. Orgasm: dina muskler i underlivet drar ihop sig för att sedan slappna av. Vaginan blir våtare och du med penis ejakulerar. Denna fas vill du undvika när du lär dig att kontrollera dina orgasmer.
 4. Vilofasen: underlivet återgår till sin normala storlek (penis, blygdläppar, klitoris etc). Nu börjar refraktärperiod, alltså vilofasen. Det är den fas där du inte blir upphetsad igen och den kan pågå mellan några minuter och några dagar. Personer med penis har i snitt längre refraktärperiod än personer med vagina. 

Känslorna du upplever i dessa 4 faser är olika för alla personer. 

 


Edging - guide - lär dig mer på Lustly.se Edging - guide - lär dig mer på Lustly.se

Hur övar man upp sin orgasmkontroll?

Vill du prova att öva upp din orgasmkontroll genom edging finns det olika sätt. Här går vi igenom de vanligaste.

Solo:

 1. Get in the mood! Blunda, fantisera om något skönt och börja smek penis och pungen - på ett sätt som du tycker är skönt.
 2. Onanera som vanligt.
 3. När du känner att du precis ska komma - sluta! Försök att stanna upp precis innan du kommer över gränsen till att få orgasm. Släpp penis och öppna ögonen (om du blundade) och försök att fokusera på annat än orgasmen. Ta djupa andetag.
 4. Fortsätt på samma sätt som i steg 1 - där du blev upphetsad. Lägg märke till om din kropp blir upphetsad på ett annorlunda sätt än innan. Svettas du mer, slår hjärtat snabbare etc?
 5. Börja onanera igen tills du känner att orgasmen är nära, igen och sluta där.
 6. Repetera dessa steg några gånger.
 7.  Tillåt dig själv att få orgasm. Du kommer förmodligen att få en mer intensiv och långvarig orgasm än vad du är van vid.

Vill du testa edging med din partner kan ni prova både oralsex, onani eller omslutande samlag - så länge ni kommunicerar och båda är med på när du håller på att komma så din partner kan stanna upp. 

Knip-metoden som hjälper dig om du kommer för fort:

 1. Bli upphetsad.
 2. Stimulera dig själv tills du nästan kommer.
 3. Kläm försiktigt tag  under ollonet vid frenulum, för att stoppa orgasmen.
 4. Vänta i 30 sekunder innan du börjar onanera igen.
 5. Repetera några gånger innan du får orgasm.

 Här förklarar Netdoktor tekniken lite mer ingående.


Fördröjningsspray - lär dig mer på Lustly.se Fördröjningsspray - lär dig mer på Lustly.se

Fördröjningssprayer och krämer

Vill du hellre ha en “quick fix” utan att öva orgasmkontroll kan du använda dig av en fördröjningsspray eller kräm. Fördröjningsspray för killar eller personer med penis innehåller aktiva ingredienser som tillfälligt “bedövar” penis utan att för den sakens skull ta bort all känsel. Dessa preparat innehöll förr i tiden lidokain men det klassas numer som läkemedel och får inte användas i fördröjningsprodukter. Lidokain var väldigt effektiv men bedövade lite väl mycket. Du kan fortfarande hitta produkter med Bensokain i, vilket fungerar på samma sätt som Lidokain. Dessa produkter passar dig som har väldigt svårt att hålla ut innan orgasm.


I dagens produkter hittar du istället naturliga aktiva ingredienser som till exempel pepparmyntsolja - dessa ämnen överförs inte till din partner så hen blir bedövad, vilket är bra.

Hur använder man en fördröjningsspray?

Det är olika mellan olika märken men de flesta ska smörjas eller sprayas på hela penis eller bara ollonet för att sedan absorberas in. Låt verka i 5-15 minuter. Vissa sprayer/krämer än mer snabbverkande än andra. Vissa produkter ger dig dessutom en hårdare erektion och förhöjer njutningen, även om den verkar fördröjande. De flesta absorberas av huden men vissa lägger sig mer som en hinna på penis. 


Du får experimentera dig fram till hur mycket produkt du behöver för att uppnå bäst effekt. Börja med några droppar och 


Märker du att du tappar erektionen när du använt en fördröjande produkt kan du använda en penisring för att motverka detta. Detta kan ske när du använder lite starkare preparat. 

Bedövningsspray och oralsex:

Du kan använda produkten innan oralsex men tvätta helst bort överflödig kräm/spray innan ni sätter igång. Detta då många ingredienserna inte är ätbara. Vissa produkter kan användas vid oralsex utan att de tvättas av - läs på flaskan vad som gäller för just din produkt. 

Att tänka på:

Har din partner vagina och är känslig kan du tvätta av din peniskräm eller penisspray innan omslutande samlag för att vara på den säkra sidan då vissa ingredienser, även de naturliga, kan rubba hens PH-balans. Håll gärna koll på ingredienserna och investera i en produkt med så naturliga ingredienser som möjligt. Vaginans slemhinnor är väldigt känsliga och suger upp ämnen lättare än annan vävnad på kroppen. 

 

Produkter som fördröjer orgasmen är inte en permanet lösning om du lider av för tidig utlösning och vill kunna ha sex länge. Har du stora problem kan du prova edging och om inte det fungerar rekommenderar vi dig att kontakta vården eller en sexolog. För tidig utlösning kan påverka ditt sexuella självförtroende men du bör alltid prata med din partner om dina känslor så ni kan lösa det tillsammans. Att tänka "jag kommer för fort" hela tiden kan dessutom få dig i en låsning där du helt glömmer att njuta. Så - kommunicera, testa olika metoder eller sök hjälp. 


Kommer du för fort? Få tips på Lustly.se Kommer du för fort? Få tips på Lustly.se

En penisring kan fördröja orgasmen

En penisring kan användas vid erektionsproblem, om du har en tendens att komma för fort eller om du har svårt att behålla ståndet. Du kommer inte för fort tack vare att ringen förhindrar att blodflödet i penis dras tillbaka.

Många upplever att en penisring även förstärker orgasmen och gör att den varar längre. En helt annorlunda känsla än en ”vanlig” orgasm. 

Så använder du en penisring: 

Ringar i icke töjbart material ska träs på penis i slakt tillstånd och töjbara träs på när du har erektion. Lite glidmedel kan underlätta påförandet.

Väljer du en töjbar penisring ska den vara lite mindre i diameter än vad din penis är. De töjbara ringarna kan även stretchas ut innan påförandet och träs på som en gummisnodd.

En ring som sitter runt både penis och pung sätter du den först runt penis och sedan under pungen och för in den mot roten.

Använd ringen så länge det känns behagligt men max 20 minuter åt gången eftersom svällkropparna kan ta skada.

Ett annat tips är att använda kondom, gärna en lite tjockare variant - vilket tar bort en del av känslan, utan att ta bort för mycket. Ungefär som fördröjningskrämerna. Gärna tillsammans med en penisring. 

Viktiga tips!

Kom ihåg vad vi skrev i början - att sex även är det som händer före och efter penetration. Smek, kyss, onani, oralsex, mys - ja, allt är sex. 

Viktigt att komma ihåg är även att bara för att du kommit betyder det inte att din partner gjort det - se till att hen får njuta så mycket som hen vill. Även efter att du ejakulerat. Vi vill inte shamea dig men detta är en punkt som ofta glöms bort - i allt fokus på att penetrationssex är huvudakten. 


Kommentarer
Lämna en kommentar
Your email address will not be published