Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Borde vi onanera på arbetstid?



Förra året kom filmen “Året jag slutade prestera och började onanera” och nyligen släpptes denna otroligt roliga film på Netflix. Vi får följa Anna, en kvinna i 40-årsåldern med barn och man, som tidigt i filmen hamnar i skilsmässa. Filmen är en komisk återspegling av hur livet ser ut när en kvinna slår sig lös från “duktiga flickan”-syndromet.


Anna träffar en ny vän, bartendern Liv, som börjar pusha Anna till att onanera och berättar om vilka fördelar det finns med onani. Anna införskaffar sig en lufttryckvibrator från Lelo och redan efter första användningen är hon såld. Lufttrycksvibratorn hänger med i väskan vart Anna än går. Hon använder till och med lufttrycksvibratorn inne på toaletten på arbetsplatsen under arbetsdagarna. Ett av de mest ikoniska inslagen i filmen är när Anna sitter på sin arbetsplats och lyssnar på e-boken Hallongrottan (av Sandra Dahlén) i sina hörlurar. Plötsligt kopplas hennes telefon upp till bluetooth-högtalaren på kontoret och alla hennes arbetskamrater hör berättarrösten berätta om onani och allt som vulvan består av. Det blir minst sagt ett skämskudde-moment. Anna ställer sig upp i den pinsamma tystnaden och berättar för sina kollegor om fördelarna med onani och föreslår (på ett passivt aggressivt sätt) att de kanske borde införa onaniraster på jobbet, med tanke på vilka fördelar onani kan ha för arbetsprestationen.

 

 

 

Katia Winter i ”Året jag slutade prestera och började onanera”. Foto: Scanbox

 

När vi onanerar händer en massa bra saker i våra kroppar, det frigör en mängd olika “må-bra” hormoner som oxytocin och endorfiner. 


Endorfiner: 

  • Lindrar smärta
  • Ger känslor av välbehag och lycka
  • Minskar stress
  • Stärker immunförsvaret

Oxytocin: 

  • Avslappnande
  • Lugnande
  • Förbättrar näringsupptaget
  • Skapar en känsla av trygghet
  • Förbättrar relationer
  • Minskar blodtrycket
  • Motverkar depressioner
  • Minskar rädsla och fientlighet
  • Förbättrar matsmältning 

Betydligt fler män onanerar på arbetstid än kvinnor

Jag kan erkänna att jag har onanerat på arbetstid, men är nyfiken på hur vanligt onani under arbetstid faktiskt är. Jag läste därför några artiklar på ämnet. Att onani används av väldigt många människor världen över, som ett sätt att koppla av, är väldigt tydligt och det glädjer mig. Inte nog med att onani sänker stressnivåerna så är onani det bästa sättet att bli trygg med sin kropp och sexualitet. Man kan därför kalla det en win-win-situation! I en dansk studie så visade det sig att 26 procent av männen onanerar då och då under arbetstid men bara 8 procent av kvinnorna. Att det är vanligare att män onanerar under arbetstid är något som är genomgående i andra länders undersökningar. Många studier visar även att män onanerar allmänt oftare än kvinnor och det finns en lång lista med anledningar till det som jag gärna skriver mer om separat. En artikel från England skrev att 27% av befolkningen onanerar under arbetstid och diskuterade därför hur mycket detta kostar för företagen. Att diskutera hur kostnad för onanin under arbetstid, med betoning för att det är kostsamt, borde vara ointressant eftersom att onani kan bidra till bättre hälsa, högre prestation och mindre stress. Det borde alltså anses som positivt och normalt.

Men borde man verkligen införa onaniraster? 

Tänk er att VDn kallar in till ett veckomöte och ställer sig och pratar om värdet av onani och därför uppmanar sina anställda att onanera mellan klockan 13-13.10 några dagar i veckan. 

- Nej, jag tror inte att detta är en rimlig idé då onani ska vara frivilligt och när man personligen har behov eller lust för det. Däremot tror jag att det finns ett värde i att företag hyr in föreläsare som pratar om lust, njutning och sexualitet då detta har en stor betydelse för vårt välmående. 


Jag postade frågan “borde vi onanera på arbetstid” på min instagram och fick svar från vänner och bekanta där alla sa nej. En person skrev att man kunde ta en promenad istället. Visst finns det många liknande fördelar med en promenad för dem som föredrar det. Men mängden hormoner som utsöndras vid sex skiljer sig vanligtvis från mängden som utsöndras vid en promenad. Sexuell aktivitet kan generera en mer intensiv frisättning av vissa hormoner och neurotransmittorer jämfört med fysisk aktivitet såsom en promenad. En promenad främjar nog dessutom sällan bättre relationer, kroppskännedom och trygg sexualitet.  


Men är inte stress en riktigt lustdödare, kanske ni som läst mina tidigare texter tänker? Jo, stress är en vanlig anledning till varför många har lägre sexlust i perioder. Vissa kanske väljer att förbise självaste lusten och onanerar ändå på grund av fördelarna, medan andras lust inte styrs särskilt mycket av stress.

 


Har du frågor? Mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com.