Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Orgasmproblem hos slidbärare


Många slidbärare upplever att de kan uppnå orgasm utan svårighet, men en betydande andel har eller kan uppleva utmaningar med orgasm under olika skeden av livet. Denna text är riktad till personer som möter svårigheter med orgasm eller som har stött på sådana svårigheter vid vissa perioder. Att ta itu med detta ämne har varit en tanke som jag burit med mig under en längre tid. Det är ett komplext ämne med många anledningar till problemen och det kräver en noggrann förståelse. Till att börja med vill jag rekommendera att söka stöd från en sexolog eller annan samtalsterapeut med erfarenhet av personer med liknande problematik. Det är också viktigt att se över sin livsstil och att vara medveten om eventuella mediciner som kan vara en bidragande faktor till orgasmproblemet. 

 


En person med ljus hud och rött nagellack håller i en grapefrukt. Orange bakgrund.En person med ljus hud och rött nagellack håller i en grapefrukt. Orange bakgrund.

En klitoris har ca 8 000 nervtrådar och är en primär källa till sexuell njutning för de flesta slidbärare. Med tillräcklig och korrekt stimulering har de flesta slidbärare förmågan att uppleva orgasm. Det är dock viktigt att notera att en slidbärares sexuella respons och orgasmupplevelser varierar mycket från person till person. Det finns slidbärare som kan ha svårt att uppnå orgasm, antingen på grund av fysiska eller psykologiska faktorer. Många slidbärare har svårigheter att uppnå orgasm på grund av bristande kunskap om sin egen kropp, känslomässiga hinder, prestationsångest eller andra psykologiska faktorer. För vissa slidbärare kan medicinska tillstånd som diabetes, neurologiska störningar eller hormonella obalanser påverka deras förmåga att uppnå orgasm.


Vad är receptet till klitorisorgasm? 

Jag vill understryka att njutning och orgasm är en högst individuell upplevelse som varierar från person till person. Varje individ har sina egna unika preferenser när det gäller lust, beröring, njutning och orgasm. Nedan listar jag några viktiga faktorer för att uppnå orgasm för personer med slida.

Teknik

Det är viktigt att utforska och lära sig den personliga tekniken för att uppnå orgasm som slidbärare. Genom att experimentera med olika tekniker och metoder kan man upptäcka vad som fungerar bäst för en själv. Att variera teknik kan bidra till att hålla sexuell aktivitet spännande och tillfredsställande. Med teknik talar jag om teknik som rörelser, rytm och intensitet av beröring.


Avslappning

För vissa fungerar onani som en avslappningsmetod, men för de flesta kanske tanken på att komma hem efter en stressig arbetsdag och använda onani som ett sätt att slappna av inte är särskilt tilltalande. Nedan skriver jag om viktiga faktorer till varför avslappning är viktigt för en slidbärares lust, njutning och orgasm.


Minskar spänning.

När kroppen är i ett tillstånd av avslappning minskar spänningen, vilket i sin tur främjar ett förbättrat blodflöde till könsorganen. Denna ökade cirkulation kan resultera i en förhöjd känslighet i klitoris och andra erogena zoner, vilket ökar möjligheten att uppnå orgasm. När spänningen minskar och kroppen slappnar av ökar också mottagligheten för sexuell stimulering, vilket kan leda till en mer intensiv och tillfredsställande sexuell upplevelse. Genom att ge kroppen möjlighet att slappna av öppnas dörren för en ökad njutning och en mer tillfredsställande sexuell upplevelse, detta i sin tur kan främja en mer positiv och tillfredsställande sexuell hälsa och välbefinnande.


Ökad komfort.

Avslappning kan öka ens fysiska och emotionella komfort under sexuell aktivitet. När du känner dig trygg och bekväm är du mer benägen att slappna av och njuta av sexuella upplevelser.


Minskar ångest och stress.

Stress och ångest kan vara hinder för att uppnå orgasm. Genom att vara avslappnad kan du minska känslor av prestation och stress, vilket kan underlätta för dig att fokusera på njutningen och känslorna i stunden.

En halv grapefrukt och ett finger som petar in ett hallonEn halv grapefrukt och ett finger som petar in ett hallon

Bygga upp kåthet och lust

För vissa slidbärare kan det vara utmanande att väcka sexlust. Att passivt vänta på att lust och sexuell upphetsning spontant ska uppstå är sällan en effektiv strategi. Istället kan det krävas en aktiv ansträngning för att skapa en stimulerande miljö som främjar sexlust och upphetsning. Denna process kan vara individuell och skilja sig åt från person till person. Nedan förklarar jag hur man kan bygga upp lusten och kåtheten och varför detta är viktigt.

 • Skapa rätt förutsättningar för lusten och kåtheten. 
  Skapandet av förutsättningar för att främja sexuell lust kan omfatta flera faktorer, inklusive att skapa en bekväm och trygg miljö för sex och onani. Till exempel kan individer som känner oro inför att bli störda välja att utöva onani eller ha sex på platser där risken för att störas är minimal. För de personer som påverkas negativt av oordning och oreda kan det vara viktigt att upprätthålla en ren och harmonisk hemmiljö inför sexuell aktivitet.
 • Bygg upp lusten och kåtheten.
  För att uppmuntra sexuell upphetsning kan konsumtion av erotiska noveller eller berättelser vara en effektiv metod för att skapa fantasifulla impulser. Detta kan bidra till sexuell upphetsning och njutning. För vissa kan filmer med innehåll av sexscener vara tillräckligt för att väcka intresse och lust.
 • Stressa inte till själva orgasmen.
  Det är också av största vikt att ha realistiska förväntningar när det gäller den sexuella upplevelsen och att ge sig själv tillräckligt med tid för att utforska och njuta av sexet. Det är viktigt att fokusera på njutningen i ögonblicket och att inte betrakta orgasm som det enda eller viktigaste målet. Detta kan skapa onödig prestationsångest och förvärra upplevelsen. Genom att tillåta sig själv att utforska och njuta av den sexuella upplevelsen på ett avslappnat och tryggt sätt kan man främja en mer tillfredsställande och hälsosam sexuell relation både till sig själv och sexpartners.

Fokusera på känslan

Att rikta uppmärksamheten mot könsorganet både under sex och vid onani kan vara ett effektivt sätt att öka närvaron och upphetsningen. Det är vanligt att tankarna ibland vandrar iväg till vardagliga bekymmer, även när man försöker att fokusera på sexuella upplevelser. En användbar strategi är att närma sig sin egen kropp på samma sätt som man skulle göra under en meditation. Genom att andas djupt och medvetet fokusera på de olika känslorna som beröringen av könsorganet framkallar, kan man öka närvaron och intensiteten i den sexuella upplevelsen.

 

Bli bekväm det ditt kön

Det finns alldeles för många slidbärare som inte är bekväma med sitt kön. När en slidbärare är bekväm med sitt kön och dess funktioner är man mer benägen att njuta och att kunna kommunicera sina behov och preferenser till sina partners. Att känna sig obekväm med sitt kön kan leda till ångest och spänning under sex, vilket kan hämma förmågan att uppnå orgasm. Genom att arbeta på att acceptera och omfamna sin kropp och sexualitet kan man minska dessa hinder. När man är bekväm med sitt kön kan man också vara mer närvarande och engagerad i sexuella aktiviteter. Nedan förklarar jag några viktiga steg i att bli mer bekväm med sitt kön.

 • Utbildning och kunskap.
  Genom att öka sin kunskap om den kvinnliga anatomin och sexuell hälsa kan du främja en ökad förståelse för ditt eget kön och därigenom uppnå en ökad känsla av bekvämlighet. Det är viktigt att komma ihåg att var och en av oss är unika, och att sexuell njutning utgör en viktig del av både vår biologi och våra känslomässiga behov, vilket i sin tur påverkar vårt övergripande välbefinnande.


Ett användbart tips är att utforska resurser som främjar en mer realistisk bild av den kvinnliga anatomin, till exempel instagramkontot @the.vulva.gallery. Genom att ta del av sådana bilder kan du få en mer nyanserad och realistisk förståelse för de olika varianter som finns, vilket kan bidra till ökad självkänsla och skapa en mer inkluderande syn på kroppslig mångfald.

 • Självmedvetenhet och acceptans.
   Att vara medveten om och acceptera sin kropp som den är, inklusive dess unika egenskaper och utseende, kan hjälpa till att främja självkänsla och självförtroende.
 • Positiv självprat.
  Att utveckla en positiv och stöttande inre dialog kan hjälpa till att skapa en känsla av självacceptans och självkärlek. Att fokusera på positiva aspekter av sin kropp och sexualitet kan bidra till en mer positiv syn på sitt könsorgan.
 • Utforskning och onani.
  Genom att utforska sin egen kropp och sexuella njutning på egen hand kan du öka din kunskap om vad som ger dig njutning och orgasmer. Detta kan bidra till ökad självkänsla och tillit till sin egen sexualitet.
 • Ta fram spegel och titta på dig själv när du onanerar.
  Att använda en spegel under onani kan vara ett värdefullt verktyg för att främja en ökad kroppsförståelse och bekvämlighet. Genom att betrakta sin egen kropp under intima stunder kan man skapa en mer realistisk och detaljerad bild av sin egen anatomi, vilket kan leda till en fördjupad förståelse för vilka områden på vulvan och slidan som ger mest njutning. Denna metod kan bidra till en ökad upplevelse av självmedvetenhet och självkännedom.

Sexleksaker

För slidbärare som upplever svårigheter med att uppnå orgasm eller sexuell njutning kan sexuella hjälpmedel vara en otroligt bra resurs. Sexuella hjälpmedel kan underlätta och förbättra en persons sexuella upplevelser. De kan användas för att stimulera specifika områden som kan vara svåra att nå annars samt ge en intensivare och djupare stimulans 


Användningen av sexuella hjälpmedel är personlig och att det finns en mängd olika produkter på marknaden som är utformade för att passa olika behov och preferenser. Genom att vara öppen för utforskning och experiment kan sexuella hjälpmedel berika sexuella relationer och främja en sund och tillfredsställande sexupplevelse.

 

Djupandning

Djupandning kan vara fördelaktigt under onani för slidbärare som upplever svårigheter med att uppnå orgasm av flera anledningar. För det första kan djupandning bidra till att minska kroppens spänning och ångest, vilket i sin tur kan främja en avslappnad kropp och sinne. När kroppen är avslappnad ökar blodcirkulationen, vilket kan bidra till ökad känslighet och förbättrad sexuell respons.


Vidare kan djupandning hjälpa till att öka närvaron i ögonblicket och främja en ökad känsla av medvetenhet kring kroppens sensationer. Genom att fokusera på andningen kan en person öka sin förmåga att vara närvarande och uppmärksamma de fysiska upplevelserna under sexuell stimulans, vilket kan öka känsligheten och intensiteten av sexuella upplevelser.


Djupandning kan också fungera som en effektiv avledningsmanöver för att minska ångest eller stress som kan förhindra upplevelsen av sexuell njutning. Genom att fokusera på andningen kan en slidbärare skifta fokus från eventuella distraktioner eller negativa tankar och istället rikta uppmärksamheten mot de fysiska och emotionella upplevelserna som är kopplade till den sexuella stimulansen.

 

Kommunikation med sexpartner

Kommunikation är en viktig faktor för personer som brottas med orgasmproblem av flera skäl. För det första kan en öppen dialog mellan partners skapa möjligheten att bättre förstå varandras behov och önskemål. Det kan leda till en mer tillfredsställande sexuell upplevelse. Genom att öppet prata kan man klart och tydligt uttrycka vilken typ av stimulering som önskas. Dessutom kan öppen kommunikation bidra till att partners bättre förstår eventuella utmaningar och hjälpa den som har svårigheter att känna sig stöttad och förstådd. Detta kan minska eventuell prestationsångest eller ångest relaterad till sexuell intimitet. Vidare kan öppen kommunikation även leda till att man tillsammans kan utforska olika tekniker och metoder för att övervinna hinder och öka möjligheterna till att uppnå orgasm. 

Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@luslty.se  

Är du intresserad av att boka samtalsterapi med mig? Mejla mig på sexolg@sandraolofsson.com