Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexdebut


Jag får ofta mejl från personer som har sin sexdebut framför sig. Vanligtvis har dessa personer alla möjliga olika frågeställningar. De vanligaste frågorna handlar om vad en ska tänka på och hur en kan träna inför första gången en ska ha sex. Nästan alltid finns det stora känslor av osäkerhet, oro och/eller nervositet inför ens sexuella debut - så var det även för mig. Dessa känslor och osäkerheter är inte särskilt konstiga eftersom att vi matas med bilder av hur sex “ska” se ut dagligen. Bara steget att vara naken med en annan människa kan vara nervkittlande. Osäkerheter inför en sexdebut varierar självklart från person till person och är starkt kopplade till individuella erfarenheter, kulturella faktorer och personliga värderingar. 


Nedan listar jag några vanliga osäkerheter människor kan känna inför sin sexuella debut:

Nedan listar jag några vanliga osäkerheter människor kan känna inför sin sexuella debut:


Kroppsbild och självförtroende

Många människor känner osäkerhet kring hur deras kroppar ser ut och oroar sig för hur deras partner kommer att reagera. Denna osäkerhet kan påverka deras självförtroende och förmåga att vara avslappnade och närvarande under sex.

Prestation

Många känner oro över att inte kunna "prestera" väl eller att inte vara tillräckligt duktiga när det gäller sex. Dessa tankar kan skapa osäkerhet och stress.

Smärta och obehag

Rädsla för smärta och obehag är vanligt, särskilt bland personer som inte har haft sex tidigare. Tanken på att det kan vara smärtsamt kan skapa mycket oro och osäkerhet. Denna oro kan leda till att det faktiskt gör ont för slidbärare då oro ofta gör att slidan inte kan lubricera tillräckligt.   

 

Brist på erfarenhet

Personer som är nya på sexuella aktiviteter kan känna osäkerhet över sin brist på erfarenhet. De kan oroa sig för att inte veta vad de ska göra eller hur de ska reagera i olika situationer.

 

Kommunikation

Att kommunicera om preferenser, gränser och önskemål är viktigt för en positiv sexuell upplevelse. Människor kan känna osäkerhet kring hur de ska prata med sin partner om dessa ämnen. Detta är även vanligt för personer trots att de haft sin sexuella debut. 

 

Tryck från vänner eller samhället

Förväntningar och normer från samhället kan skapa osäkerhet om att "göra rätt" eller att följa en viss mall när det gäller sexuell debut. Trycket från vänner eller media kan också påverka hur människor känner inför detta steg.

 

Rädsla för avslöjande

Vissa personer kan vara oroliga för att avslöja sin brist på erfarenhet eller osäkerheter för sin sexpartner och vara rädda för att det kan påverka relationen negativt.

 

Känslomässiga band och förväntningar

Människor kan känna osäkerhet inför att etablera eller hantera känslomässiga band med en partner. De kan oroa sig för vad sexdebuten kommer att betyda för deras förhållande.

 

Sexuella preferenser

Osäkerheter kring sexuell läggning, attraktion och preferenser kan också påverka hur människor känner inför sin sexuella debut.

 

Det är viktigt att förstå att dessa osäkerheter är normala och att det inte finns någon "rätt" eller "fel" känsla att ha inför sin sexuella debut. Att kommunicera med sin sexpartner, vara ärlig med sig själv och ta sin tid för att känna sig bekväm är viktiga steg för att hantera dessa osäkerheter på ett bra sätt.

 

“Check-lista”


Att närma sig och gå igenom sin sexuella debut är en personlig och individuell upplevelse som varierar från person till person. Det finns inte några konkreta regler eller rätt sätt att ha sex på. Det är viktigt att du känner dig bekväm, respekterad och redo innan du tar steget och har sex första gången  


Här är några tips att tänka på inför en sexdebut:


Självkännedom och beredskap

Innan du tar steget att bli sexuellt aktiv är det viktigt att du har en god självkännedom. Fråga dig själv om du känner dig redo både mentalt och känslomässigt. Försök förstå varför du vill ta detta steg och vilka förväntningar du har.


Säkerhet och skydd

Oavsett om det är din första gång eller inte, är det alltid viktigt att använda skydd för att förhindra sexuellt överförbara infektioner och oönskad graviditet. Använd kondom och eventuellt annan preventivmetod för att säkerställa säkerheten.


Kommunikation

Communication is key! Prata med din partner om dina känslor, önskningar, och eventuell oro. Se till att ni båda vill ha sex med varandra (samtycke) och känner er bekväma med situationen.


Sexpartner

Ha sex med en person som du litar på och som respekterar dig. Partnern bör vara förstående och stöttande under denna upplevelse.

 

Plats och tidpunkt

Välj en plats där du känner dig avslappnad och kanske privat om du inte vill riskera att bli störd. Välj också en tidpunkt då ni båda har tid och är fria från distraktioner.


Lära känna din kropp

Innan du har sex kan det vara en bra idé att utforska din egen kropp och lära dig vad som känns bra för dig. Det kan hjälpa dig att känna dig mer förberedd och medveten om dina preferenser.


Smärta och obehag

För vissa människor kan den första gången en har sex vara smärtsam eller obehaglig. Detta beror ofta på att slidbärare inte blir tillräckligt våta, stimulerade och avslappnade för att ett penestrerande sex ska kunna ske smärtfritt. Det bästa sättet för att förhindra smärta är att vara ordentligt upphetsad, avslappnad och att använda glidmedel. 


Respekt för gränser

Du har rätt att sätta gränser och ändra dig när som helst. Om du känner dig obekväm eller inte längre vill fortsätta, ska din partner respektera dina beslut.


Eftervård

Efter din sexuella debut kan det vara känslomässigt att bearbeta din upplevelse. Se till att ta hand om dig själv och prata med vänner eller professionella om du känner att du behöver det.


Ingen press

Kom ihåg att du inte ska känna dig pressad att ha sex bara för att andra har det eller för att det förväntas av samhället. Det är ditt beslut och din kropp.


Sammanfattningsvis är det viktigaste att känna sig redo, säker och respekterad när en tar steget att bli sexuellt aktiv. Kommunikation, självkännedom och säkerhet är nyckelfaktorer. Om du är osäker, tveka inte att prata med någon du litar på eller söka professionell rådgivning.

 

Mödomshinnan

Jag kan inte skriva ett inlägg om sexdebut utan att nämna den mytomspunna mödomshinnan. I Sverige och stora delar av världen tror många människor fortfarande att mödomshinnan finns. Myten säger att det finns en hinna inne i slidan som spricker under sexdebuten och skapar en blödning. Denna myt bygger bland annat på att en ska kunna se om en slidbärare är så kallad “oskuld” eller inte, och på så sätt om hen är “ren” och en “bra” fru. Mödomshinnan existerar inte, har aldrig existerat och kommer aldrig att existera. Hade det funnit en hinna som fungerar som en sorts vägg inne i slidan, hade slidbärare inte kunnat se mens komma ur slidan innan sin sexdebut. 


Blödningen som kan uppstå vid en sexdebut kan även ske om du har haft hundra sexuella upplevelser. Blödningen kan uppstå om slidbäraren inte är tillräckligt våt när något förs in i slidan. Slemhinnan är väldigt tunn och om den är torr under penetration kan små sår uppstå. Avslappning och upphetsning är viktiga faktorer för att slidbärare ska kunna bli tillräckligt våta och för att penetrerande sex ska gå att utföra utan smärta och sår. 

 

Fimpa ordet "oskuld"

Låt det ordet ligga på din tunga ett tag och fundera på vad det verkligen betyder. Ordet skuld är något negativt. Det talar om för oss att vi, när vi tagit steget och blivit sexuellt aktiva, blir skyldiga till något skamfyllt. Sex avgör inte ditt värde som människa, partner eller älskare.  

 

Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@lustly.se  

Är du intresserad av att boka ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com