Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sex med funktionsnedsättning

Jag får mejl från läsare med frågor om kring sex med funktionsnedsättning och butikspersonalen hos Lustly får ofta också frågor om detta. Därför kommer det äntligen här, ett inlägg om just sex och onani för dem med funktionsnedsättning. I slutet av inlägget rekommenderar jag några bra sexleksaker som kan vara behändiga för dem med funktionsnedsättning.

När det gäller sex för personer med funktionsnedsättningar finns det vissa specifika utmaningar som kan uppstå på grund av de fysiska, kognitiva eller emotionella utmaningar som personen/personerna kan ha. Vissa funktionsnedsättningar kan medföra specifika utmaningar eller förändringar i sättet man har sex eller onanerar på. Till exempel kan en fysisk funktionsnedsättning begränsa rörlighet eller känsel i vissa delar av kroppen, vilket kan påverka sättet man engagerar sig i sexuella aktiviteter. En kognitiv funktionsnedsättning kan exempelvis påverka förmågan att förstå sociala normer och sexuella gränser. 


Sexualiteten hos människor med funktionsnedsättningar kan variera och skiljer sig inte grundläggande från sexualiteten hos personer utan funktionsnedsättningar. Precis som alla människor kan personer med funktionsnedsättningar ha olika sexuella preferenser, lust, fantasier, och behov av närhet och intimitet.


För de med funktionsnedsättning kan utmaningar kräva anpassningar eller hjälpmedel för att underlätta en positiv och tillfredsställande sexuell upplevelse. Det kan inkludera tekniska hjälpmedel, ändringar i sexuella positioner, alternativa kommunikationsmetoder eller utbildning och stöd från sexologer eller terapeuter med kunskap om funktionsnedsättningar.

 

Här är några av de vanligaste utmaningarna och några tips för att hantera dem:

Kommunikation och samtycke: Det är viktigt att ha en öppen kommunikation med sin partner om sina preferenser. Det kan finnas svårigheter med att kommunicera sina sexuella önskemål och behov och därför tycker jag att detta är bra att göra innan man har sex. Det är viktigt att skapa en öppen och ärlig dialog där båda parter kan diskutera vad de tycker om, vad de inte tycker om, vad de önskar och om vilka sexuella gränser de har. Samtycke och respekt för varandra är avgörande i varje sexuell relation. 

Fysiska begränsningar: En person med funktionsnedsättning kan ha fysiska begränsningar som kan påverka deras förmåga att delta i vissa sexuella aktiviteter. Det är viktigt att vara lyhörd för dessa begränsningar och hitta sexuella aktiviteter och positioner som är bekväma och njutbara för båda parter.

Hjälpmedel: Det finns olika typer av hjälpmedel som kan underlätta sexuell aktivitet för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Det kan inkludera sängskydd, stödkuddar, positioneringskuddar eller speciella sexleksaker som är utformade för att vara lättare att hantera. Mer om detta kan ni läsa om längre ned. 

Medicinska överväganden: Vissa funktionsnedsättningar kan kräva medicinska eller tekniska hjälpmedel. Det kan vara viktigt att vara medveten om och förstå dessa hjälpmedel för att kunna anpassa sexuella aktiviteter på ett säkert sätt.

Självkänsla och kroppsuppfattning: En person med funktionsnedsättning kan ha en komplex relation till sin kropp och sin självkänsla. Som partner är det viktigt att vara lyhörd för dessa känslor och arbeta tillsammans för att skapa en miljö som främjar en positiv kroppsuppfattning och självkänsla.

Samhällets fördomar och hinder: Personer med funktionsnedsättningar möter ibland fördomar och hinder från samhället när det gäller sex. Som partner eller anhörig kan det vara viktigt att vara medveten om dessa hinder och stå upp för varandras rättigheter och behov.

Anpassade sexuella positioner: Beroende på en persons rörelseförmåga och muskelkontroll kan anpassade sexuella positioner vara användbara för att hitta bekväma och njutbara sätt att ha sex på. Detta varierar beroende på vilket funktionshinder personen/personerna har.  

Självstimulering och onani: För oss allra flesta är onani ett sätt att utforska vår egen sexualitet och uppnå sexuell njutning på.  Det är bra att ha tillgång till hjälpmedel eller tekniker som underlättar detta.

Sök professionell rådgivning: Att rådgöra med en sexolog eller terapeut som har erfarenhet av funktionsnedsättningar kan vara till hjälp för att utforska alternativ och hitta lösningar som passar den individuella personens behov och preferenser. 


Sexleksaker. 

Det finns som vi alla vet oroligt många olika sätt att ha en funktionsnedsättning på. Detta är oftast individuellt och det är därför svårt att ge specifika tips på ställningar och sexleksaker utan att veta specifikt vilka utmaningar en person har. Men nedan listar jag bra saker att tänka på när man väljer ut sexleksaker och några länkar på leksaker som kan passa beroende på vilket funktionshinder man har. 

Enkla vibratorer

ibratorer kan erbjuda stimulans och njutning. Det kan vara bra att välja vibratorer med enkla kontroller och tydliga instruktioner för att underlätta användningen. Vibratorer är också perfekta att använda på andra erotiska områden än på kön. Med lite träning går det att uppnå orgasm.

 

Mitt tips för klitorisvibrator:

En lila vibrator iklädd silikon i en gul cirkelEn lila vibrator iklädd silikon i en gul cirkel
Gaia Eco Bliss Lilac Bulletvibrator

Penisvibrator där varken rörelse eller erektion krävs:

En petrolfärgad flärp av silikon. Placerad i en gul cirkelEn petrolfärgad flärp av silikon. Placerad i en gul cirkel
Lovense Gush Glans Massager

Finger-vibratorer

Dessa små vibratorer kan bäras på fingret och ger enkel och precisionsstimulans. De kan vara lätta att hantera och använda för personer med begränsad greppförmåga eller finmotorik då dessa sitter fastspända på fingret.

 

Mitt tips för lättanvänd fingervibrator:

Viva Hana Black Fingervibrator

Dildos med handtag

Dildos med handtag eller greppvänliga ytor kan vara enklare att hantera och använda för personer med begränsad rörelseförmåga eller greppförmåga.

En lila stav med ihåligt handtag. I en cirkel som är gul.En lila stav med ihåligt handtag. I en cirkel som är gul.
Pretty Love Alston

Enkla penetrerande sexleksaker

För personer som är intresserade av penetrerande sexleksaker kan det vara fördelaktigt att välja enklare och mindre komplexa modeller som är enkla att använda och rengöra.

En dildo (eller andra sexleksaker) i glas eller metall är av ett tåligt material som enkelt kan tvättas för hand eller i diskmaskinen.

Här är en bra sådan:

En stav av glas. Med blått i staven.En stav av glas. Med blått i staven.
Gildo Glass Dildo No 4

Masturbatorer:

För personer med penis som har begränsad greppförmåga, så finns det masturbatorer som man inte nödvändigtvis behöver använda händerna med. Det finns även sådana som är enkla att rengöra och lätta att styra.

Suck-O-Mat Original - avsugningsmaskin

Sensoriska leksaker

För personer med sensoriska behov kan det vara givande att utforska leksaker som erbjuder sensorisk stimulans, till exempel leksaker med olika texturer, temperatur eller vibrationer.

 

Mina favoriter vid sensorisk stimulans:

Roller med taggar (rullas över kroppen)

Wheel of Pleasure

Läderpiska

läderpiska och dess förpackning i en gul cirkel.läderpiska och dess förpackning i en gul cirkel.
Secret Play Whip

Vibrator för sensorisk stimulering

Zumio S Spirotip

Lufttrycksvibrator, alla klitorisbärares favorit

För de personer med begränsad greppförmåga finns det lufttrycksvibratorer med gpunktvibrator. G-punksvibrarorn håller vibratorn på plats utan att man behöver hålla i den. 

Min favorit lufttrycksvibrator med g-punksvibration: 

En röd Womanizer Duo i en gul cirkelEn röd Womanizer Duo i en gul cirkel
Womanizer Duo Bordeaux

Har du frågor?

Mejla mig på sexologen@lustly.se  

Vill du boka in ett terapisamtal med mig?

Mejla mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com

 

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.