Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexlivet när ni blir sambos


När två personer ska flytta ihop ställs ofta en kärleksrelation inför nya utmaningar. Plötsligt är man med varandra varje dag, man både somnar och vaknar med varandra. Ni har då förmodligen också delad hushållsekonomi och ni behöver börja ta ansvar för varandras känslor och behov på ett sätt ni inte behövt göra innan. Med detta kommer ofta utmaningar inom sexlivet och det är inte ovanligt att personer känner att gnistan som en gång fanns nu är på väg att slockna. 


Att flytta ihop innebär ofta att man måste anpassa sig till nya rutiner och livsstilar. Det är inte ovanligt att stress uppstår när man försöker samordna arbete, vardagssysslor och personliga intressen. Sexlivet kanske bara hände tidigare, som ett resultat av saknad efter varandra och en explosiv kemi när man väl ses. Man kan behöva att uttrycka sina sexuella behov, preferenser och förväntningar på ett mycket djupare plan än vad man tidigare varit van vid. 


När man börjar bo tillsammans kan det finnas en risk att intimiteten i relationen minskar. Detta kan bero på att man börjar se varandra mer som vardagsrumskamrater än som partners. Par kan också uppleva skillnader i sexuell lust- och frekvens. En partner kan ha högre eller lägre sexuell lust än den andra, vilket kan leda till frustration om det inte hanteras på ett respektfullt sätt. När man flyttar ihop kan man också upptäcka att man inte är helt kompatibla sexuellt sett. Det kan handla om olika preferenser, fetischer eller behov som kan vara svåra att balansera om man inte kommunicerar öppet och respektfullt.


Livet tillsammans kan vara hektiskt och kräva mycket av ens tid och energi. Stress och trötthet kan, som ni vet sedan innan, påverka sexlusten och förmågan att njuta av sex. 

 

Ett par som kramas i vita lakan.Ett par som kramas i vita lakan.
Stress och trötthet kan påverka sexlusten och förmågan att njuta av sex.

Känslor som kan uppstå i samband med sexuella problematiker inkluderar ofta frustration, ångest, skam, rädsla, och osäkerhet. Det är viktigt att paret aktivt arbetar med att kommunicera och lösa dessa utmaningar tillsammans. Att söka professionell hjälp från en sexolog eller terapeut kan vara ett bra sätt att hantera dessa problem om de kvarstår och påverkar förhållandet negativt. Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln till att bygga och upprätthålla en hälsosam och tillfredsställande sexuell relation när man flyttar ihop.


Hur löser man sexuell problematik och olikheter i ett samboskap?


Kommunikation

Som jag skrev ovan så är det otroligt viktigt att prata med varandra om de sexuella problemen som har uppstått. Var öppen och ärlig om era känslor, behov och önskemål. Lyssna också på varandras perspektiv och försök förstå din partners syn på situationen.

Intimitet

Det är vanligt att intimiteten försämras när man bor med varandra. Med intimitet menar jag både fysisk-, emotionell-, kognitiv- och intimitet i form av delade upplevelser. D v s: 

  • Icke sexuell beröring
  • Att dela känslor
  • Dela mot- och framgångar med varandra
  • Dela tankar och idéer med varandra och samtidigt känna er förstådda och lyssnade till.
  • Att skapa minnen och och hitta på roliga saker i vardagen med varandra

Utforska, upptäcka och skapa spänning med nya sätt att ha sex på

Är intimiteten felfri och man trots detta känner att sexet börjar gå som på rutin, är det bra att försöka utforska och lära känna varandras sexuella preferenser och behov bättre. Detta kan inkludera att prova nya saker i sängen eller implementera nya spännande sexleksaker. Ett bra sätt att skapa mer spänning och variation i sexlivet tycker jag att man gör genom att båda kan skriva sexuella och intima önskningar på lappar som man viker ihop och lägger i en burk. Sedan drar man en lapp tillsammans ca 2 (eller fler) gånger i månaden. Detta är självklart förutsatt att aktiviteterna på lapparna sker inom bådas gränser och med samtycke. 

Egentid

Att ta hand om er själva är också viktigt. Det kan innebära att hantera stress, få tillräckligt med sömn och ägna tid åt egenvård. En sund livsstil kan bidra till att förbättra den sexuella hälsan. Att ha egentid kan faktiskt stärka intimiteten i förhållandet. Det ger er möjlighet att sakna varandra och att längta efter varandras sällskap.


Ha tålamod

Man ska komma ihåg att förändring tar tid, och det är viktigt att ha tålamod genom processen. Sexuella problem kan vara komplicerade och det kan ta ett tag att hitta de bästa lösningarna för er som par.


Fortsätt att kommunicera

Efter att ni har börjat arbeta med att lösa sexuella problem, fortsätt att kommunicera regelbundet med varandra om hur saker utvecklas. Håll dialogen öppen och var lyhörd för förändringar i era sexuella relationer.


Gå i parterapi eller prata med en sexolog

Om problemen är komplexa eller långvariga kan det vara en bra idé att söka hjälp från en sexolog eller parterapeut. De har kunskap och erfarenhet av att arbeta med sexuella problem och kan erbjuda råd och verktyg för att hantera dem.

 


Har du några frågor? Skriv till mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Skriv till mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com

 

Lycka till med sambolivet! :)