Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Säkrare sex och preventivmedel


Som vi alla vet kan slidbärare bli gravida när de har sex med en penisbärare. De flesta vill ha sex fler gånger än de vill ha barn och därför är det viktigt att man skyddar sig de perioderna i livet man inte vill ha barn.

Men när kan en slidbärare bli gravid då? Slidbärare kan bli gravida under penis-i-slida-sex och inte av oralsex, analsex eller spermier på toalettringen. För att bli gravid måste man även vara inom sitt fertila fönster (de dagar man är fertil).

Menscykeln

Man kan se menscykeln som en klocka på 28 dagar. Cykeln börjar vanligtvis med upp till en veckas mens. Dag nio efter att mensen startade börjar kroppen ställa sig in på ägglossning och dag 14 efter de att mensen började är ägglossningen i full gång. 15 dagar efter att mensen startade är sista dagen för det fertila fönstret. Efter detta har man ca 12 dagar tills dess att ens nya menscykel börjar och slidbäraren får då mens igen.

Är man då en slidbärare som inte vill ha sex under de dagar man har mens så har man alltså endast några få dagar tills dessa att man potentiellt kan bli gravid. Men man har ca 12 dagar efter det fertila fönster att ha sex, alltså fram tills man har mens igen. 

 

Men alla slidbärare har inte en menscykel på 28 dagar. Vanligtvis är menscykeln på mellan 21 och 35 dagar. Vissa kan ha fler ägglossningar under en månad. Enklaste sättet att ta reda på hur lång en menscykel är gör man genom att räkna de dagar som går från första dagen av en mens till första dagen på nästa mens. Det finns även bra appar som kan hjälpa en att föra en sådan journal.

Någon som man bör känna till är att spermier kan leva i upp till en vecka och vänta på självaste ägglossningsfasen. Om ägglossningen inte kommer inom ca en vecka så dör spermierna. Så potentiellt kan alltså slidbärare bli gravid 7 dagar före ägglossning. Det vanligaste är att ägglossningen sker 14 dagar efter att mensen fört startade men det är förutsatt att man har en regelbunden menscykel på 28 dagar.

 

Skydd mot graviditet och könssjukdomar

Utöver graviditet så löper samtliga sexuellt aktiva människor (förutom kanske de människor som lever i monogama relationer) risk för könssjukdomar vare sig sexuell läggning. Även detta är något man bör se som en stor anledning till säkert sex.

Nedan listar jag de preventivmedel som finns samt för och nackdelar med dem. 

 

Kombinationspreparat med östrogen och gestagen

P-piller
P-plåster
P-ring

 

Fördelen med dessa preventivmedel är att man får möjligheten att styra sin menstruation själv och de ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet om man tar de regelbundet.

Nackdelarna med kombinationspreparat med östrogen och gestagen är att inte alla får använda detta preventivmedel. Då de innehåller hormonet östrogen finns det en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen. Slidbärare som har föräldrar eller syskon som drabbats av blodpropp (eller om personen själv drabbats av en blodpropp) bör därför testa något annat preventivmedel utan östrogen. Andra nackdelar är att vissa upplever biverkningar som nedstämdhet, minskad sexlust, bröstspänningar, illamående, och viktuppgång på grund av ökad aptit. Exakt vilka biverkningar du kan få och hur kraftiga de är går inte att säga på förhand, eftersom det varierar från person till person. 

När det kommer till sexlust så upplever vissa att de får större sexlust då rädslan för oönskad graviditet försvinner. En annan fördel är att många upplever att de får bättre och hälsosammare hud under tiden de använder dessa preventivmedel. Personer med PMS-problem kan även uppleva att PMS:en lugnar sig.

 

P-piller finns i olika sorter och det finns olika östrogen och gestagen som används. Det finns även olika doseringar av dessa hormoner i olika p-piller. Det är svårt att säga vilken som passar en personligen och det bästa sättet är att testa sig fram till vilket p-piller som passar en själv bäst. Oftast är pillerkartan på 28 tabletter, varav de sista sju tabletterna är sockerpiller. Det är under veckan då man äter sockerpiller som man framkallar blödningen. Det går att hoppa över blödning genom att påbörja en ny karta. Man kan även hoppa över att äta sockerpillerna så länge man börjar äta de hormonella pillerna efter sju dagar igen. När man använder p-piller är man skyddad mot graviditet även de dagar man inte äter de pillerna som innehåller hormon. Men om man råkar missa äta p-piller de dagar man ska äta de hormonella pillerna eller går över de 36 timmar som är gränsen för att pillerna skyddar så finns det risk för graviditet. Man bör därför använda kondom i en vecka framöver (och under tiden fortsätta ta p-pillerna regelbundet). 

 

P-ring är en plastring som förs in i slidan och även detta preventivmedel innehåller en kombination av östrogen och gestagen. Ringen är ungefär lika tjock som en spagetti. Man sätter in denna själv genom att pressa ihop den med fingrarna och för sedan in den djupt in slidan. Väl inne i slidan så utvidgar sig ringen och sitter på så vis på plats. För att ta ut den för man in ett finger och drar ut den. När man har sex med p-ring kan det hända att ringen åker ut så man bör kontrollera att ringen sitter kvar efter avslutat sex. Vissa tar ut ringen innan de har sex, viktigt är bara att uppehållet inte är längre än tre timmar. Om uppehållet varat längre än 3 timmar bör man ta ett akut-piller samt använda kondom de kommande sju dagarna. Men till skillnad från p-piller som man tar oralt och dagligen behöver ta så utsöndrar p-ringen hormonet via slemhinnorna och man behöver endast aktivt föra in och ta ut ringen en gång i månaden. Ringen sitter inne i 21 dagar och efter dessa dagar gör man ett uppehåll på 7 dagar för att framkalla blödningen. Det går också att hoppa över en blödning genom att sätta in en ny ring efter dessa 21 dagar.

 

P-plåster sätter du direkt på huden och hormonerna tar sig in i blodet via huden. Varje plåster kan användas upp till en vecka. Precis som med p-piller och p-ring ska p-plåster ge hormoner i 21 dagar och därför måste man byta plåster en gång i veckan under tre veckor innan man släpper fram blödningen. Detta för gör man via ett uppehåll från plåstret på sju dagar. Glömmer man bort att byta plåstret i tid eller om plåstret skulle lossna kan skyddet mot graviditet vara ofullständigt. 

 


Utöver de personer som klassas i riskzon för blodpropp så passar p-plåster även inte för personer som faller in i någon av kategorierna nedan:

Du har migrän med så kallad aura.
Du röker och är över 35 år.
Du har en kraftig övervikt.

 

Gestagenpreparat med gestagen, utan östrogen

P-spruta
P-stav
P-spiral eller hormonspiral
Minipiller
Östrogenfria p-piller

 

Gestagenet påverkar hypofysen i hjärnan så att ägglossning förhindras. Fördelen med östrogenfria preventivmedel är att de kan användas av alla. Nackdelen kan vara att man inte kan styra blödningen på samma sätt som man kan med de preparaten som innehåller östrogen. Det är dock vanligt att blödningen är mycket mindre än vanligt med alla former av hormonella preventivmedel.


P-staven innehåller gestagen och den sätt in i huden på överarmen med hjälp av en sort spruta. Där kan p-staven sitta i upp till tre år. Den utsöndrar lite hormon i taget, så att mängden i blodet blir jämn och låg. P-stav är det säkraste preventivmedlet som finns på marknaden idag. Gestagenet i p-staven kommer att stoppa mens-cykeln så att ägglossningen upphör så länge den sitter i armen. Kroppen kan behöva lite tid att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att man i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Man bör prata med den som skrivit ut preventivmedlet om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan man få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att man trivs och mår bra med det skydd man använder.

 

P-spiral eller hormonspiral är liten och T-formad och sätts in i livmodern av utbildad vårdpersonal. Väl på plats avger den en låg hormondos som passerar via slemhinnan i livmodern och tas upp av blodet i små mängder. Hur länge den kan sitta inne beror på vilken sort man sätter in. Gestagenet i spiralen gör att slemmet i livmoderhalsen blir ogenomträngligt för spermier. Samtidigt blir livmoderslemhinnan tunn och svår att bo i för eventuella befruktade ägg. Hormonspiralen är därför ett av de säkraste preventivmedelen på marknaden strax efter p-staven.

 

Östogenfria p-piller (mellanpiller) är ett piller man tar dagligen och man gör aldrig något uppehåll för blödning. Det spelar heller ingen roll om man tar de vid samma tid varje dag men man ska ta pillret inom 36 timmar efter att man senast tog ett piller. Annars finns det risk för graviditet. Samma sak gäller här, har det gått över 36 timmar sedan man tog pillret och man vill ha sex bör man använda kondom i 7 dagar framöver. Gestagenet i de östrogenfria p-pillret fungerar som i p-staven. Och precis som med spiral så blir slemmet i livmoderhalsen ogenomträngligt och livmoderslemhinnan blir tunn.

 

Minipiller är ett piller man tar varje dag utan att göra uppehåll för blödning. Gestagendosen i minipiller är längre än i det östrogenfria p-pillerna. Det innebär att man måste vara mycket mer noggrann med att ta minipillerna vid samma tidpunkt varje dag. Man har ett spelrum på 3-timmar vilket innebär att att dessa piller är enklare kan användas fel och därför enklare resultera i graviditet.

 

P-spruta måste ges av utbildad vårdpersonal senast 12 veckor efter senaste dos. P-sprutan innehåller mycket gestagen, tillräckligt för att förhindra ägglossning. Och samma sak som med spiral och östrogenfria p-piller så påverkar den slemmet i livmoderhalsen och livmoderhalshinnan.

 


Hormonfria preventivmedel 

Kondom
Femidom
Kopparspiral
Säkra perioder
Pessar

 

Vissa slidbärare får biverkningar av hormonpreparat, eller är rädda för biverkningar och väljet därför hormonfria preventivmedel. Kondom är än idag det enda skyddet mot könssjukdomar vilket också kan vara en anledning till att skydda sig med kondom. Vissa slidbärare vill också kunna dölja att de ha preventivmedel för sin partner och vill därför att menscykeln ska vara likadan som innan de börjar/började använda preventivmedel.


Kondom är idag det enda lättillgängliga preventivmedlet för penisbärare. När man använder kondom förhindras spermiernas väg in till livmodern och fungerar som en barriär. Kondomen är ett slags fodral (oftast i latex) som träs över penisen och fångar upp spermierna när penisbäraren får utlösning. Efter samlaget blir penisen ofta slak, och det är därför viktigt att man håller i kondomen när man drar ut penisen från slidan så att inte kondomen åker av och stannar i slidan med spermierna i. Efter detta knyts kondomen ihop och slängs i sopporna. Ibland så spricker kondomer och det är då viktigt att man går och testar sig för könssjukdomar. Är man slidbärare så bör man även ta ett akut preventivmedel. Mer information om akuta preventivmedel finner ni längre ner.

 

Femidomen är ett tunt skydd av plast eller latex som du sätter i slidan eller analen innan du har sex. Det är ett hormonfritt preventivmedel som skyddar mot graviditet och könssjukdomar. Den skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar, på samma sätt som kondomer gör. Femidomen har en bred öppning med en plastring runt. Plastringen placerar man runt slidmynningens eller analöppningens utsida för att förhindra att femidomen glider in i slidan eller analen. Om man använder femidom i slidan ska den breda kanten och ringen placeras så att den täcker blygdläppar och klitoris. Om man använder den i analen ska kanten och ringen täcka anusmynningen. Det är viktigt att använda mycket glidmedel när man använder femidom, eftersom den inte sitter lika bra som kondom om det blir för mycket friktion under sexet.

 

Pessar är ett skydd mot graviditet i form av en liten skål som sätts in i slidan under samlag. För att skydda mot graviditet måste du använda det tillsammans med pessargel. Pessar är ett mindre effektivt skydd mot graviditet men absolut bättre än inget skydd alls. Innan man för in pessaret i slidan måste man smörja in slidan med pessargel. Gelen gör spermierna mindre rörliga och hindrar dem att simma upp i livmodern. Gelen används som komplement till pessar för att höja säkerheten.

Gelen verkar under ett samlag, sen måste du fylla på med mer om du ska ha flera samlag. Efter samlaget ska pessaret sitta kvar i slidan i minst sex timmar. Pessar skyddar inte mot könssjukdomar.


Säkra perioder innebär att man kartlägger det fönstret under menscykel som man har ägglossning som kallas det fertila fönstret. Det finns olika sätt att göra detta på. Man kan utgå från en menskalender, man kan mäta kroppstemperatur varje morgon eller så kan man undersöka sitt livmoderslem. Ofta kombinerar man dessa metoder för att öka säkerheten.

Ingen av dessa metoder är särskilt bra eller något som bör rekommenderas, särskilt inte till de som inte vill bli gravida. Vill man bli gravid kan det vara en bra metod.

 

Ägglossningen sker ungefär vid samma tidpunkt under varje menscykel (ungefär 14 dagar före mens). Man kan då använda sig av temperaturmätning då temperaturen ändrar sig något under menscykeln.

För att se om man har ägglossning så behöver man undersöka sitt livmoderhalsslem dagligen och hålla utkik efter förändringar. Precis före ägglossning blir flytningarna blanka och slemmiga och du kan dra ut de mellan fingrarna (ibland flera centimetrar). När ägglossningen är över blir flytningarna vita och krämiga. Metoden kräver att du är väl bekant med dina egna flytningar och för journal över hur de förändrar sig under menscykeln. Flytningarna kan även påverkas av olika underlivssjukdomar som påverkar exempelvis konsistensen. Det kan därför vara svårt att veta vart i menscykeln man befinner sig i. Att räkna säkra och osäkra dagar innebär gott om tillfällen att göra fel och det kräver att slidbäraren har regelbunden menstruation samt att slidbäraren bara har en ägglossning per cykel. Viktigt att komma ihåg är att graviditet kan uppstå från och med fem dagar innan ägglossning till dagen efter ägglossning och spermier kan leva upp till en vecka i äggledarna.

 

Kopparspiral är ett hormonfritt preventivmedel som precis som hormonspiralen är en liten T-formad sak som sätts in i livmodern av behörig vårdpersonal. Skillnaden med denna spiral är att den är gjort utav koppartråd. Den kan sitta i livmodern upp till fem år. Längst ner på spiralen sitter två trådar som sticker ut genom öppningen av livmoderhalsen. Det går alltså att känna att den sitter på plats. Man vet faktiskt inte exakt hur kopparspiralen förhindrar graviditet. Men det man vet är att spiralen ger en liten inflammation inuti livmodern så att miljön där inne förändras. En teori är att livmodern börjar avge spermiedödande ämnen på grund av inflammationen eller att spermierna eventuellt dör av själva koppar metallen. När man använder kopparspiral har man ägglossning varje månad, det finns alltså inget som påverkar hjärnan eller äggstockarna. Det är dock många som upplever att de får rikligare blödningar och kraftigare menssmärtor än tidigare. Kopparspiralen brukar därför inte rekommenderas till slidbärare som redan har kraftiga blödningar eller kraftiga menssmärtor. Av ca 100 användare väljer mellan två och tio personer att ta bort kopparspiralen under det första året på grund av dessa besvär. Om trådarna från spiralen plötsligt skulle försvinna bör man kontakta vårdpersonal då kroppen kan “stöta ut” spiralen från livmodern och då är man även i riskzonen för en graviditet.

  

Akutpreventivmedel

Akut p-piller Norlevo
Akut p-piller EllaoNE
Kopparspiral

 

Akuta preventivmetoder används när slidbäraren har haft oskyddat sex eller om personen har haft ofullständigt skydd under sex. Dessa preventivmedel tar man för att skydda slidbäraren från oönskad graviditet. Som beskrivits ovan måste många preventivmedel tas efter beskrivning och ofta regelbundet. Hur länge man kan gå utan sitt preventivmedel tills det att klassas som ett ofullständigt skydd kan man många gånger se på bipacksedeln men man kan också prata med läkaren som skrev ut preventivmedlet. Om man gått över den tiden och misstänker att man har ett ofullständigt skydd så är akuta preventivmedel ett bra alternativ.

Man ska inte ta för lätt på dessa piller då dessa inte är lika säkra som andra preventivmedel och kan ge flera biverkningar, även om de inte är farliga.

 

Akut p-pillret Norlevo innehåller ämnet levonorgestrel och är som ett sorts gestagen. Alltså samma sak som i p-piller, fast i mycket högre dos. Ämnet påverkar hur naturligt progesteron fungerar i kroppen. Pillret skjuter upp ägglossningen förutsatt att ägglossningen inte redan har börjat eller att man inte redan har haft ägglossning. Pillret är alltså inte helt säkert även om det minskar risken för att bli gravid. Ju snabbare du tar pillret desto bättre. Det bästa är att ta det inom ett dygn efter oskyddat sex eller ofullständigt graviditetsskydd. Pillret kan däremot ha effekt i upp till 72 timmar efter oskyddat sex eller ofullständigt graviditetsskydd. Det går bra att ta ett piller med levonorgestrel flera gånger under en och samma menscykel och pillret påverkar inte heller andra preventivmedel.

 

Akut p-pillret EllaOne innehåller ulipristalacetat och är ett piller med effekt i upp till fem dygn (120 timmar) efter oskyddat sex eller ofullstädnings graviditetsskydd. Skillnaden mellan detta piller och Norlevo är att det här pillret kan tas mycket närmare ägglossning och ändå ha effekt. Man kan ta det ändra fram till ägglossning. Men precis som Norlevo har inte det här pillret någon effekt om du redan har haft ägglossning. Pillret har dock till skillnad från Norlevo bra effekt även om LH-ökningen (starten av ägglossningen som sker ca. 24-36 timmar innan ett ägg lossnar från äggstockarna) i kroppen redan är igång. Nackdelen med det här pillret är att det reagerar negativt ihop med hormonella preventivmedel. Det påverkar hur personens vanliga preventivmedel fungerar i kroppen och betyder att man måste använda kondom en tid efter att man tagit det. Detta eftersom att det finns en risk att ens vanliga preventivmedel inte fungerar som det ska. Hur länge man bör använda kondom är olika beroende på vilket preventivmedel man använder. Samtidigt kan ens hormonella dagliga preventivmedel påverka effekten av akut p-pillret. Man bör därför inte ta sina hormonella preventivmedel förrän ca 5 dagar efter det att man tagit ett akut p-piller.

Man ska bara ta EllaOne max en gång per menscykel då det inte forskats på effekten av att ta det flera gånger.

 

Då akuta p-piller inte är lika säkra som andra preventivmedel är det väldigt viktigt att man testar sig med ett graviditetstest efter tre veckor från det att man tog pillret. Det rekommenderas även att ta ett graviditetstest även om man fått mensblödningar efter att ha tagit ett akut p-piller.

 

Som ni kanske märker finns det både fördelar och nackdelar med akut p-piller med utöver detta så är det bra att veta att dessa piller skjuter upp ägglossningen och därmed mensen men att man kan få mellanblödningar fram tills dess. Mellanblödningarna är absolut inte farliga men kan självklart vara lite jobbiga. Vissa kan även må illa efter att de tagit något av dessa piller. Om det skulle vara så att man kräks efter att man tagit ett akut p-piller bör man ta ett nytt. Mer om biverkningar och om hur dessa piller tas kan man läsa om på bipacksedeln. 

 

Fråga: Jag har hört att många upplever negativa biverkningar av hormonella preventionsmedel, hur ska jag tänka kring det?

Sexologens svar: P-piller och andra hormonpreparat är ett av de mest välstuderade läkemedel i världen. Forskarna har och har haft ett otroligt stort siffermaterial att studera på, eftersom att p-piller används av stora delar av världen och har gjort sedan 1960-talet. Så man vet alltså idag hur hormonella preventivmedel påverkar slidbärare både kortsiktigt och långsiktigt. 

Med det sagt så ska självklart ingen gå runt och må dåligt och det enda sättet att veta hur man reagerar på ett preventivmedel är genom att testa sig fram. Man ska dock ha tålamod och förbereda sig på att det tar tid för kroppen att vänja sig.

 

Som sexolog får man ofta höra personer som är rädda för att få lägre sexlust av hormonella preventivmedel men faktum är att många upplever det motsatta. Slidbärare kan gå runt och vara rädda för graviditet och därför vara rädda för att ha sex. Den stressen släpper ofta när man börjar med hormonella preventivmedel och sex kan därför kännas mycket härligare.   

 

Fråga: Kan man få könssjukdomar via oralsex?
Ja, klamydia, gonorre, kondylom, herpes och HIV kan överföras via oralsex. För att undvika detta kan penisbärare använda kondom och slidbärare kan använda slicklapp. Kondom känner vi alla till vid det här laget men långt ifrån alla känner till slicklapp. En slicklapp är en liten duk av latex (gummi) eller plast som man lägger över vulvan eller det området som ska slickas för att undvika överförbara könssjukdomar. Slicklappen kan även användas när man har oralt analsex varesig du har prenis eller slida.

 


Jag är orolig för att kondomen ska spricka och att jag ska få HIV, vad kan jag göra för att för att inte få HIV?
Det finns ca. 8 000 personer med känd HIV diagnos i Sverige idag. Av de 42 fall som fått infektionen i Sverige 2021 var den vanligast rapporterade smittvägen sexuell kontakt med motsatt kön följt av sexuell kontakt med samma kön (varav alla tillhörde gruppen män som har sex med män, MSM) och infektion via orena injektionsverktyg.

Det finns ett effektiv skydd mot HIV som kallas PrEP. Prep är för de som upplever att kondom inte alltid funkar, samt för de personer som som anses ha en kraftigt ökad risk för hivinfektion. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att PrEP erbjuds till personer med kraftigt ökad risk för hivinfektion. Det kan till exempel handla om män som har sex med män som nyligen haft en könssjukdom, de som har chemsex (användning av narkotika i syfte att förhöja den sexuella upplevelsen) eller som de sålt sex. Prata med din läkare om du är intresserad av PrEP.

Något man bör känna till om PrEP är att skyddet är väldigt högt men inte 100% säkert.

Att testa sig för hiv är dock viktigt om du haft oskyddat sex vare sig du är slidbärare, penisbärare, går på PrEP, är homosexuella, heterosexuell, bisexuell eller vad du nu är identifierar dig som. Ju tidigare en infektion hittas desto tidigare kan du få behandling. Och ju tidigare du får behandling desto större chans är det att du får leva ett långt och hälsosamt liv och du kan du även komma att bli få konstaterad smittfri hiv.

 

Jag har testat att använda kondom men men tycker inte om det, vad kan jag göra?
“Jag gillar inte kondom då det tar bort känslan” kan nog vara en av världens mest vanliga fras. Tyvärr är kondomen (och femidomen) än i dag det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och tyvärr kan kondomen (och femidomen) ta bort en del av den njutningsfulla känslan. Det kommer aldrig att kännas precis likadant som när man inte har kondom. Jag tror att man först om främs måste förlika sig med det och börja uppskatta kondomen och vilken otrolig grej det är. Men jag märker också att många går och köper ett paket kondomer på närmsta butik och sedan ger upp hoppet om njutningsfullt kondomsex efter att ha använt en kondom en eller några gånger. Precis som med kläder finns det olika storlekar, texturer och material när det kommer till kondom och det går att hitta alternativ som inte kompromissar lika mycket med njutningen. Det finns massa spännande kondomshoppar och även Lustly har ett stort och bra utbud av kondomer. Så mitt råd är att sätta sig ned och läsa på om kondomer och deras olika egenskaper och sedan testa sig fram. Lycka till!

 

 

 

Har du frågor eller funderingar, mejla gärna mig på sexologen@lustly.se. Jag tar även emot klienter för terapisamtal under min studietid.