Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sexlivet som singel när blivit dumpad

Hjärtesorg från en avbruten relation är något som de flesta varit med om eller kommer att vara med om någon gång. Det är inte ovanligt att man där och då känner att man aldrig kommer att bli lycklig igen. Men tur nog så vänder det. När man går igenom ett uppbrott kan det vara en smärtsam och känslomässig period. Det finns olika sorgefaser som människor ofta går igenom i en sådan situation. Alla går inte genom samtliga faser. Men det kan vara bra att känna till dessa för att veta vart någonstans man är i sin process. Också för att förstå att saker och ting går framåt även om livet fortsatt kan kännas tungt i dessa olika faser. 


Chock och förnekelse

I den inledande fasen kan det vara svårt att tro att förhållandet har tagit slut. Många människor kan känna chock och förneka att uppbrottet verkligen hänt. Det kan handla om en försvarsmekanism för att hantera den initiala smärtan.


Ilska

Efter förnekelsefasen kan ilska dyka upp. Du kan bli arg på din före detta partner, dig själv eller situationen som helhet. Det är normalt att känna ilska när du känner dig sårad och övergiven.


Förhandling

Under denna fas kan du försöka förhandla med dig själv eller din före detta partner för att försöka starta förhållandet på nytt. Du kan tänka på vad du kunde ha gjort annorlunda och hoppas på en försoning.


Depression

I den här fasen kan du uppleva sorg, hopplöshet och nedstämdhet. Det kan vara svårt att hitta glädje i vardagen och du kan sakna din före detta partner djupt.


Acceptans

Slutligen kommer du att nå acceptansfasen. Detta innebär inte nödvändigtvis att du är över ditt förlorade förhållande men du har accepterat att det har tagit slut och är redo att gå vidare. Du kan börja återhämta dig och fokusera på att bygga upp ditt liv igen.

 

 


Hur lång tid tar det att komma över sitt ex?

Hur lång tid det kommer att ta just för dig är individuellt. Här kan exempelvis anknytningsmönster vara en faktor. Om du har en otrygg anknytning tar det längre tid att komma över en person, då måste du bygga upp förtroendet och lära dig att lita på en annan människa igen. Det handlar också om hur känslomässigt nära du stod din partner, hur långt förhållandet var och hur det tog slut.


Så hur går man från att ha sex med en person man älskat till att njuta av sex med en annan person? Är rebound-ligg en bra idé?

Uppbrottet av en relation markerar ofta slutet på en viktig del av en persons liv. Det kan skaka om din självkänsla, sexuella identitet och förmåga att skapa och upprätthålla intima relationer. Det är vanligt att man i dessa situationer känner känslor som sorg, förlust, ensamhet och ilska. Dessa känslor kan påverka din sexuella lust, förmåga att känna njutning och förtroende för framtida sexuella relationer.

 

Här kommer en lista på några av mina råd som är värda att tänka över. 


Ge dig själv tid

Det är viktigt att du känner dig bekväm med dig själv och dina känslor innan du försöker inleda något nytt. Tillåt dig själv att bearbeta dina känslor efter separationen. 


Prata med vänner eller en terapeut

Diskutera dina känslor och erfarenheter med vänner eller en professionell terapeut. Det kan hjälpa dig att få perspektiv och stöd under denna period.


Fokusera på självvård

Ta hand om dig själv både fysiskt och mentalt. Försök att träna regelbundet, äta hälsosamt, och hålla en stabil sömnrutin. Ju bättre du mår fysiskt och mentalt, desto mer sannolikt är det att du kommer att känna dig redo för ett sexliv och möten med nya människor igen.


Utforska säkra alternativ

Om du inte är redo för en fysisk sexuell relation, överväg att utforska andra säkra och hälsosamma sätt att tillfredsställa dina sexuella behov på. Ett perfekt sätt att göra det på, är att unna dig själv en ny sexleksak eller att bygga intimitet med människor på andra sätt.


Ta det i din egen takt

Det finns såklart ingen satt tidslinje för när du ska återgå till sexlivet. Gör det när du känner dig redo och bekväm. Du kan exempelvis börja med att flirta online eller gå på en enkel dejt för att testa vattnet lite.


Kommunicera öppet

När du träffar någon ny är det viktigt att kommunicera öppet om dina gränser och förväntningar. Var ärlig om din nyligen avslutade relation och var öppen för att lyssna på din partners erfarenheter och behov. Tydlig kommunikation kan hjälpa till att skapa en ömsesidig förståelse och respekt.


Skydda dig själv

Om du är sexuellt aktiv är det viktigt att använda skydd mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Ta ansvar för din egen hälsa och säkerhet.


Utforska dina önskningar

Använd den här tiden som singel för att utforska dina egna sexuella önskningar och behov. Det kan vara en chans att lära känna dig själv bättre och vad som verkligen tilltalar dig. Det är viktigt att inte känna sig bunden till det förflutna och istället vara redo att omfamna nya möjligheter.


Var tålmodig

Kom ihåg att det kan ta tid att hitta någon ny och utveckla ett tillfredsställande sexliv. Var tålmodig med dig själv och ha rimliga förväntningar.


Lär dig av tidigare erfarenheter

Reflektera över vad du har lärt dig från din tidigare relation och använd den insikten för att göra bättre val i framtiden.


Ha kul!

Se till att du har roligt och att du inte tar allt för seriöst. Sexlivet ska vara njutbart och roligt. 

 


Vad bör man undvika att göra för att komma över ett ex?

Att gå vidare från ett uppbrott kan vara en utmanande process och det är viktigt att undvika beteenden som kan förlänga eller försvåra läkningsprocessen för dig. Nedan skriver jag några typiska beteenden som är vanliga misstag i denna process. Genom att undvika dessa beteenden kan du öka chanserna att komma över ditt ex på ett hälsosamt och konstruktivt sätt.


Ingen stalking på sociala medier

Undvik att kolla ditt ex, hens vänners och familjs sociala medier. Detta kan fördröja läkningsprocessen och hålla dig fast i det förflutna.


Undvika att hålla kvar i fysiska minnen

Hänger den där klänningen du fick av hen och stirrar på dig så fort du öppnar garderoben?. Gör dig av med eller förvara fysiska minnen och föremål på ett säkert ställe. På det sättet undviker du att hela tiden bli påmind om er tid tillsammans.


Undvik att förneka dina känslor

Att undertrycka eller ignorera känslor kan försvåra läkningsprocessen.Tillåt dig själv att känna alla dina känslor, inklusive sorg, ilska och besvikelse.


Undvik att hålla kontakt

Det är viktigt att skapa avstånd för att kunna bearbeta och gå vidare. Ge dig själv utrymme genom att undvika att ständigt kontakta ditt ex. 


Undvik att hoppas på en återförening

Att hela tiden hoppas på att återförenas med ditt ex kan förhindra dig från att öppna upp för nya möjligheter och relationer.


Isolera inte dig själv

Att ha en stark supportgrupp kan vara till stor hjälp under denna tid. Undvik att isolera dig från vänner och familj.


Förändra inte dig själv för att passa in

Försök inte förändra dig själv för att passa in i din ex-partners förväntningar. Fokusera istället på att vara den bästa versionen av dig själv. 


Undvik att söka tröst i skadliga vanor

Undvik att använda alkohol, droger, sex eller andra skadliga vanor som en kortsiktig lösning för att hantera dina känslor.


Skuldbelägg inte dig själv

Relationer är komplexa och att det sällan är en persons fel. Undvik att skuldbelägga dig själv för uppbrottet.


Jämföra dig inte med andra

Varje person hanterar uppbrott på sitt eget unika sätt. Undvik att jämföra din egen läkningsprocess med andras.

 

Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog@sandraolofsson.com