Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Olika preferenser i förhållandet?


Olika sexuella behov och preferenser i en parrelation, går det att lösa? Svar: Ja! Men det krävs öppenhet, kommunikation, nyfikenhet, förståelse och tålamod. Detta är ett vanligt problem i en parrelation. Det kan handla om allt från hur ofta man vill ha sex, hur långt sexet ska hålla på, sexuella ställningar till olika fetischer och kinks. Att hantera olikheter av sexuella behov och preferenser i en parrelation kan vara utmanande. Det är dock möjligt att hitta kompromisser och lösningar som fungerar för båda parter. 


Här är några viktiga steg i att närma sig varandras sexuella behov:


Öppen och ärlig kommunikation är grundläggande för att lösa problemen. Prata öppet med din partner om dina sexuella behov och preferenser. Lyssna också aktivt på din partners perspektiv.


Skapa en trygg och öppen atmosfär där ni båda känner er bekväma att dela era tankar och känslor utan att vara rädda för att bli dömda eller kritiserade.


Utforska kompromisser och försök hitta dem där båda parter kan få sina behov tillfredsställda. Det kan innebära att testa nya sätt att vara intima eller att variera sexuell aktivitet.


Att arbeta med en sexolog eller terapeut som är specialiserad på sexuella frågor kan vara till hjälp. En sexolog kan ge er verktyg och råd för att hantera era olikheter på ett hälsosamt sätt.


Ta dig tid att reflektera över dina egna sexuella behov och preferenser. Ibland kan det vara viktigt att förstå varför du har vissa preferenser och om de är flexibla. Är de viktiga för din mentala hälsa och livskvalitet? Eller är det något du kan tänka dig att leva utan? Finns det något sätt som du kan tänka dig att kompromissa med om din partner inte är bekväm med att uppfylla detta tillsammans med dig?  


Ge det tid. Att hitta en balans i sexuella behov och preferenser kan ta tid och kräva ansträngning.Var tålmodig och ge er själva utrymme att experimentera och utvecklas tillsammans.


Det är viktigt att respektera din partners gränser och aldrig tvinga dem till något de inte vill göra. Samtycke är avgörande i alla sexuella aktiviteter.

 

Ett par som ligger och gosar. Hon har gul kofta.Ett par som ligger och gosar. Hon har gul kofta.

I vissa fall kan det vara svårt att hitta en kompromiss som fungerar för båda parter, och det kan leda till att relationen inte längre är hållbar. I sådana fall kan det vara klokt att överväga om en öppen relation eller separation är den bästa vägen framåt. Det är viktigt att varje individ i en relation känner sig respekterad och tillfredsställd på alla nivåer, inklusive den sexuella.

 

Har du och din partner gått igenom allt jag skrivit om ovan? Kanske har ni till och med testat ännu fler sätt att jobba på detta. Lyckas ni trots allt inte få till sexlivet som uppfyller båda era behov? Då kan en diskussion om att öppna relationen vara en god idé. 

 

Jag tror att många par tyvärr stänger ned den tanken alldeles för fort. Kanske därför att öppna relationer länge ansetts vara skamfyllt och ett tecken på misslyckande. Inte nog med det så räds många människor av en potentiell svartsjuka och övergivenhet som man föreställer sig kommer med en öppen relation.

Att öppna en parrelation för sexuella erfarenheter med personer utanför relationen är inte rätt för alla. Det kräver öppenhet, förtroende och kommunikation för att fungera. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns en "one-size-fits-all" modell för icke-monogami, så ni måste skapa ett arrangemang som fungerar bäst för er som par. Slutligen, upplever ni att det blir alltför komplicerat eller påverkar er negativt? Då kan det vara klokt att överväga att stänga er relation igen eller söka hjälp från en terapeut som är kunnig inom icke-monogama förhållanden.


Att öppna en parrelation för sexuella erfarenheter med personer utanför relationen är ett stort steg som kräver noggrant övervägande, kommunikation och ärlighet mellan dig och din partner. 


Nedan listar jag några viktiga steg och tankar att gå igenom om ni överväger att öppna er relation:


Öppen och ärlig kommunikation. Det första steget är att ha en ärlig och öppen diskussion med din partner om varför ni överväger att öppna er relation. Det är viktigt att vara tydlig med dina motiv och förväntningar.


Skapa tydliga gränser och regler. Ni bör komma överens om de regler och gränser som kommer att gälla för er öppna relation. Detta kan inkludera saker som att diskutera sexuella partners i förväg, använda skydd, eller begränsa känslomässig involvering med andra partners. Dessa regler bör vara ömsesidigt överenskomna och kan behöva att omprövas och justeras med tiden.


Kommunicera ärligt med potentiella partners. Om du är i kontakt med någon utanför din relation, var ärlig om att du är i en öppen relation. Öppenhet och ärlighet gentemot potentiella partners är avgörande för att bygga förtroende och undvika missförstånd.


Prioritera känslomässig hälsa. Icke-monogama relationer kan vara känslomässigt utmanande. Se till att du och din partner prioriterar varandras känslor och välmående. Att hantera svartsjuka och andra känslomässiga reaktioner kan vara en del av processen, så det är viktigt att ha stöd och kommunicera öppet om dessa känslor.


Skydda er sexuellt. Använd alltid skydd när du har sex med någon utanför din relation för att minimera risken för könssjukdomar. Regelbunden testning är också en bra vana.


Ta det långsamt. Om det är första gången ni öppnar er relation, överväg att börja långsamt och gradvis utforska. Det kan vara klokt att börja med mindre engagemang och se hur det påverkar er relation.


Regelbunden kommunikation. Ha regelbunden kommunikation med din partner för att diskutera hur ni känner och hur den öppna relationen påverkar er båda. Detta kan hjälpa er att anpassa regler och gränser efter era erfarenheter och känslor.


Respektera varandras beslut. Om någon av er känner att den öppna relationen inte fungerar eller inte längre är bekväm med den, är det viktigt att respektera beslutet och vara beredd att omvärdera förhållandet.

 


Har du några frågor?

Mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com