Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

TV-spel + sexliv = ?

Vad är det med tv-spel och datorspel som så många tycker är “osexigt”? Och hur kan ett tv-spel påverka en relation?  


Det är ofta jag hör personer prata om sina partners som sitter hemma och spelar datorspel/tv-spel med efterföljande djupa suckar. Är det inte så att vi alla flesta har ett intresse som vi gillar att drunkna i, får avkoppling av och ibland lägger lite för många timmar på än vad som kanske är hälsosamt? 


Spel i all ära, men det finns många hobbies som kan sätta en relation i gungning. Särskilt om en partner spenderar mer tid på sin hobby än på sin kärleksrelation. 


Dygnet har ju bara 24 timmar. Ca 8 timmar av dom arbetar vi och ca 8 timmar av dom sover vi. Vi lämnas alltså kvar med ungefär 8 timmar över. Där ska det klämmas in resa till och från jobb, hushållssysslor, egentid, kvalitetstid med partner och i mångas fall även tid och omvårdnad av barn. 

 Vad är en hobby? 

En hobby är en fritidsaktivitet eller ett intresse som en person ägnar sig åt för nöjes skull och utan ekonomisk vinning som huvudsyfte. Hobbyn kan vara en viktig del av en persons liv och bidra till deras välbefinnande och personliga utveckling. Hobbyer ger möjligheter att lära sig nya färdigheter, träffa likasinnade människor, och kan även fungera som en avkoppling från vardagens stress och ansvar. En hobby utförs vanligtvis under ens fritid och ger en känsla av njutning, tillfredsställelse eller avkoppling.


Det är inte helt ovanligt att en hobby blir en tillflykt eller ett sorts beroende. För att undvika att en hobby blir skadlig är det viktigt att upprätthålla balans i livet och vara medveten om hur hobbyn påverkar andra aspekter av ens liv. 


Hur kan en hobby påverka en kärleksrelation och sexliv?

  • Tidsbrist

Det är vanligt att vi spenderar mycket tid med våra hobbyer och det kan leda till tidsbrist för par-aktiviteter och intima samtal och stunder. Om en partner ägnar mycket tid åt sin hobby och “glömmer bort” sin partner kan det skapa spänningar i relationen. Det är inte ovanligt att partnern i dessa fall känner sig bortprioriterad och oönskad.

 

  • Kommunikationsproblem

Det är lätt att bli uppslukad av en hobby. Det kan leda till att en partner inte är mentalt och fysiskt närvarande i relationen. Detta leder ofta till kommunikationsproblem som i sin tur ofta innebär fysiskt och känslomässigt avstånd i relationen. 

 

  • Negativa stereotyper 

Om vi talar om exempelvis spel så innehåller vissa spel sexuellt explicit eller våldsamt innehåll. Det kan påverka en persons syn på sex och relationer på ett negativt sätt. Det kan också bidra till negativa könsstereotyper.

 

  • Minskad intimitet

Hobbies kan skapa en barriär mellan parterna och minska den emotionella, fysiska och kognitiva intimiteten. Om en partner är mer engagerad i sin hobby än i sitt förhållande kan det leda till känslomässig distans och brist på ömsesidig uppmärksamhet.

 

  • Negativ påverkan på ekonomi

Vissa hobbies kan vara mycket kostsamma eftersom de kräver att man köper specialutrustning, material eller verktyg. Om en partner investerar mycket pengar i sin hobby kan det påverka den gemensamma ekonomin negativt, särskilt om det inte finns en plan för att hantera dessa kostnader. Inte nog med att ekonomiska problem ofta leder till spänningar i relationen, så är ekonomiska problem en stor källa till stress, och det är i sin tur en av de största skälen till låg sexlust.

 

  • Stress och frustration

Vissa hobbies, som exempelvis spel, kan vara mycket konkurrensinriktade och utmanande. Om en partner blir extremt engagerad i en hobby och upplever stress och frustration när den utövar sin hobby, kan det påverka deras sexuella lust och förmåga att slappna av och njuta av sex och intimitet.

 

  • Sömnbrist

Det är inte ovanligt att en hobby ibland leder till att en partner stannar uppe sent eller inte får tillräckligt med sömn. Brist på sömn leder till trötthet och det är den största boven till minskad sexlust.

 

  • Beroende och prioriteringar 

Om en partner utvecklar ett beroende för sin hobby kan de prioritera sin hobby över sitt förhållande och sina sexuella behov. Det kan leda till konflikter och spänningar i förhållandet.

 

  • Konflikter

Om hobbyn blir en källa till konflikter och missförstånd i förhållandet kan det skapa spänningar och negativa känslor mellan parterna. Konflikter kan uppstå om en partner känner sig försummad eller inte prioriterad.

 

   

Två personer som lutar sig mot en tjocktv. Röd ton på fotografiet.Två personer som lutar sig mot en tjocktv. Röd ton på fotografiet.

“Min partner har drunknat i sin hobby! Hur räddar vi relationen?”

Inled en öppen och ärlig konversation med din partner om hur du känner dig och hur deras hobby påverkar dig och er relation. Använd "jag"-uttalanden för att undvika att låta anklagande och uttryck dina egna känslor och behov. Men glöm inte bort att försöka förstå varför din partner är så engagerad i sin hobby. Det kan finnas goda skäl, såsom passion eller stressavlastning. 


Diskutera och sätt upp rimliga gränser för hur mycket tid och energi din partner kan ägna åt sin hobby. Det kan hjälpa till att skapa en balans mellan hobbyn och relationen. En bra idé är att försöka hitta gemensamma aktiviteter eller intressen som du och din partner kan njuta av tillsammans. Det kan bidra till att skapa tid för er, att koppla av och ha kvalitetstid tillsammans.


Se även till att du också har egentid för dina egna intressen och aktiviteter. Det är viktigt att du inte känner dig bortglömd och att du kan upprätthålla ditt eget välmående. 


Står ni trots allt detta och stampar på samma plats, eller kanske faller tillbaka i gamla vanor? Då kan det vara bra att söka professionell hjälp. En samtalsterapeut kan hjälpa er att utforska de underliggande problemen och hjälpa er att hitta lösningar.


Glöm dock inte bort att förändring tar tid. Ge din partner tid att anpassa sig och försöka vara tålmodig under processen att hitta en balans mellan hobbyn och kärleksrelationen.

 

 


Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@luslty.se 

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog.sandraolofsson@gmail.com