Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Vulvodyni – smärta i vulvaområdet

Kvinna som ligger på soffan och håller om magen.Kvinna som ligger på soffan och håller om magen.

Vulvodyni, tidigare känt som vestibulit, är ett medicinskt tillstånd som drabbar många personer med en slida. Det karaktäriseras av kronisk smärta i vulvaområdet, vilket inkluderar de yttre delarna av en kvinnas könsorgan, såsom yttre och inre blygdläppar, venusberget, slidöppning och klitoris. Denna smärta kan vara ihållande över lång tid och har en betydande inverkan på både dagliga aktiviteter och det sexuella livet hos dem som är drabbade.


För att diagnostiseras med vulvodyni måste en person uppleva smärta i området i minst tre månader. Smärtan får inte kopplas till något annat, såsom inflammation eller skada. Detta gör vulvodyni till ett komplext och utmanande tillstånd att hantera, eftersom orsakerna till smärtan kan vara mångfacetterade och svåra att fastställa.


Vulvodyni påverkar ofta en slidbärares livskvalitet och välbefinnande negativt. Smärtan kan vara både fysiskt och psykologiskt påfrestande, som i sin tur kan hindra personen från att utföra sina dagliga aktiviteter smidigt. Dessutom kan det skapa svårigheter och utmaningar i sexlivet.


Förutom de personliga påfrestningarna har vulvodyni en global påverkan, och det uppskattas att nästan var femte kvinna i världen är drabbad. Den höga förekomsten understryker vikten av att öka medvetenheten kring vulvodyni, främja forskning för att bättre förstå orsakerna och utveckla effektiva behandlingsalternativ. Trots att vulvodyni är så pass vanligt är problemet ganska okänt för många, även bland vårdpersonal. Många av de som lider av vulvodyni känner sig ensamma och har fått råd från vårdgivare som helt saknar vetenskapligt stöd. Det är inte förrän på senare år som kunskapen om vulvodyni har ökat.


Att hantera vulvodyni kräver en holistisk och individanpassad strategi som kan inkludera medicinsk behandling, fysioterapi, psykologiskt stöd och livsstilsförändringar. Det är viktigt att öka medvetenheten om tillståndet för att skapa en trygg miljö, så att personer som drabbas av vulvodyni kan söka lämplig vård och behandling.

Ensam kvinna ståendes mot ett fönster med utsikt över bergen.Ensam kvinna ståendes mot ett fönster med utsikt över bergen.

Vad för typ av smärta kännetecknar vulvodyni och varför drabbas vissa?

De primära symtomen för vulvodyni omfattar en brännande, svidande eller stickande smärta i vulvaområdet. Smärtan kan vara konstant eller framkallas vid olika situationer såsom beröring, användning av tampong, samlag och ibland även vid användning av tajta kläder. Besvären varierar från person till person, och upplevelsen av smärta är individuell.

Det finns olika typer av vulvodyni, och dessa inkluderar:

 

Vestibulodyni

Vestibulodyni är den vanligaste typen och innebär smärta i den yttre delen av vulvan, särskilt runt slidöppningen. Smärtan kan vara mest påtaglig vid beröring, exempelvis vid samlag eller användning av tampong.


Generaliserad Vulvodyni

Generaliserad vulvodyni är en form av vulvodyni som kännetecknas av en utbredd smärta som täcker hela vulvaområdet. Vad som särskiljer denna typ är att smärtan kan vara närvarande även när ingen direkt beröring eller stimulering av området sker. Slidbärare med den här typen kan uppleva obehag och smärta i vulvaområdet även under vardagliga aktiviteter, utan att det är kopplat till specifik fysisk kontakt. Den här formen av vulvodyni kan påverka hela livskvaliteten och inte bara i sexuella sammanhang.


Provocerad Vestibulodyni

Provocerad vestibulodyni liknar vestibulodyni, men smärtan provoceras oftast av kontakt eller tryck, som vid sex, användning av tampong eller gynekologiska undersökningar. Smärtan kan vara lokaliserad till specifika områden eller vara mer allmän.


Dysestetisk Vulvodyni

Dysestetisk vulvodyni är ett smärtsamt tillstånd som kännetecknas av en brännande eller stickande smärta runt slidan och mellangården utan tydlig yttre påverkan. Det påverkar det dagliga livet och består av en ihållande smärta som kan vara svår att lokalisera. Smärtan sprider sig ibland till urinvägar, ändtarm, skinkor, lår och korsrygg. Intressant nog förvärras inte smärtan nödvändigtvis under samlag; istället intensifieras den ofta på kvällen och vid långvarigt sittande. Diagnos och hantering av dysestetisk vulvodyni är utmanande och kräver en individuell behandlingsplan.

Kvinnlig hand som håller i en grapefrukt och för in en tampong mot turkos bakgrund.Kvinnlig hand som håller i en grapefrukt och för in en tampong mot turkos bakgrund.

Vad kan orsaka vulvodyni?

Orsakerna till vulvodyni är inte alltid tydliga och kan variera. Det kan bero på genetiska faktorer, överaktiva nervceller i vulvaområdet, hormonella förändringar eller inflammation. Många gånger är det en kombination av dessa faktorer, och det kan vara svårt att fastställa en exakt orsak. Men några vanliga orsaker till vulvodyni är återkommande svamp  i underlivet, slidsex trots att slidan inte är tillräckligt fuktig, sexuella övergrepp, samt om du har behandlats för kondylom runt slidöppningen.


Hur vet jag att det är vulvodyni och inte en skada?

Diagnosen vulvodyni ställs genom en medicinsk utvärdering, inklusive en noggrann hälsoundersökning och ibland även biopsier för att utesluta andra möjliga orsaker till smärtan. Diagnosen kräver ofta ett nära samarbete mellan patient och vårdgivare. Ofta blir du först undersökt så att det inte finns utslag eller skador där smärtan är lokaliserad. Vid fastställd diagnos, undersöker behörig vårdpersonal vilka områden som smärtan kommer ifrån.


Hur behandlas vulvodyni, och går det att bota?

Det finns goda chanser att bli botad från vulvodyni. Behandlingen av vulvodyni är individuell och baseras på symtom och orsakerna till tillståndet. Det kan innefatta användning av smärtlindrande läkemedel, botox, lokal hormonbehandling och fysioterapi för att stärka bäckenbottenmuskulaturen. Ibland krävs även psykologisk rådgivning eller sexologisk terapi för att hantera de emotionella och sexuella aspekterna av tillståndet.

Förutom hjälp inom vården och terapi, kan självvård också spela en stor roll i hanteringen av vulvodyni. 

 

För att undvika besvär vid vulvodyni kan du själv prova flera åtgärder:

 • Tvätta underlivet med olja istället för tvål. Applicera oljan och torka av innan duschen för att rengöra underlivet och skydda det från vattnet. 
 • Använd en fet salva eller vitt vaselin för att smörja in underlivet. Det kan hjälpa huden att vänja sig vid beröring.
 • Kommunicera öppet med din sexpartner om smärta vid slidsamlag. Trots att det kan vara svårt att prata om, kan öppenhet leda till en bättre förståelse och ökat välbefinnande.
 • Om smärtan provoceras av exempelvis penetration kan du prova andra former av sex, som oralsex eller smeksex. Det är fullt möjligt att ha tillfredsställande sex utan att föra in någonting i slidan.
 • Ha slidsex endast när du är sexuellt upphetsad för att minska risken för smärta. Glidmedel kan vara till hjälp om du är kåt men inte tillräckligt fuktig.
 • Utför avslappningsövningar, yoga eller massage för att minska stress.

Ska jag fortsätta ha sex trots smärta?

Om du upplever smärta under samlag, är det viktigt att ta det på allvar och söka professionell hjälp för att förstå orsakerna och hitta lämpliga lösningar. Att fortsätta ha sex trots smärta kan förvärra problemet och leda till ökad ångest och spänning under sex. Att avtså från sex kan vara en bra temporär lösning medan du arbetar med att hantera och lösa orsakerna till smärtan. Ge dig själv tid att läka och var inte för hård mot dig själv. Att hantera och lösa smärtan kan ta tid och kräva tålamod.

Kvinnlig hand som håller i en persika med ett finger på den mot guld bakgrund.Kvinnlig hand som håller i en persika med ett finger på den mot guld bakgrund.

Finns det en checklista att gå efter vid misstankar om vulvodyni?

 • Boka en tid. Ta kontakt med en gynekolog, gynekologisk specialist eller en vårdgivare med erfarenhet av vulvodyni. Om din vårdgivare inte har erfarenhet av vulvodyni kan det vara fördelaktigt att söka specialistvård från en smärtläkare, gynekolog och i vissa fall sexolog med erfarenhet av smärtproblematik i vulvaområdet.
 • Beskriv dina symtom. Var så specifik som möjligt när du beskriver dina symtom. Berätta när smärtan uppstår, hur den känns, och om det finns några specifika triggerpunkter eller aktiviteter som framkallar smärtan.
 • Genomgå en medicinsk undersökning. Din vårdgivare kommer sannolikt att genomföra en noggrann medicinsk undersökning, inklusive en gynekologisk undersökning, för att utvärdera ditt tillstånd och utesluta andra möjliga orsaker till smärtan.
 • Dela din medicinska historia. Informera din vårdgivare om din medicinska historia, inklusive tidigare behandlingar, mediciner du tar och andra relevanta faktorer som kan påverka din hälsa.
 • Följ vårdgivarens råd. Följ de rekommendationer och råd som din vårdgivare ger. Det kan inkludera medicinsk behandling, livsstilsförändringar, egenvårdsstrategier eller andra terapeutiska metoder beroende på din individuella situation.
Gynekolog och patient mot vit bakgrund.Gynekolog och patient mot vit bakgrund.

Brännande smärta på klitoris – kan vulvodyni även drabba klitoris?

Ja, det är möjligt att personer med vulvodyni kan uppleva en brännande känsla eller smärta i klitorisområdet. Vulvodyni är ett tillstånd som karaktäriseras av kronisk smärta i vulvaområdet utan någon tydlig orsak. Smärtan kan vara lokaliserad till olika delar av vulvan, inklusive klitoris.

Om du upplever smärta eller obehag, särskilt i klitorisområdet, bör du söka medicinsk hjälp för att få rätt diagnos och en individuell behandlingsplan. 


Hur kan dilatorer användas i behandling av vulvodyni?

Dilatorer kan vara en del av behandlingen för vulvodyni om smärtan är lokaliserad i slidöppningen. Genom att skapa positiva upplevelser vid användning av en dilator, kan du gradvis omprogrammera kroppens respons vid beröring och penetration. Dilatorer kan förbättra blodflödet och öka elasticiteten i vulvaområdet, genom att mjuka upp och stretcha bäckenbottenmuskulaturen samt slemhinnorna. Börja med mindre dilatorer och öka gradvis för att minska smärta och obehag vid penetration.

 

Här är några generella steg för att använda dilatorer vid behandling av vulvodyni:

 • Konsultera en specialist
  Innan du börjar använda dilatorer är det viktigt att konsultera med en specialist, såsom en gynekolog, sexolog eller fysioterapeut med erfarenhet av behandling av vulvodyni. De kan ge råd och anpassa användningen av dilatorer efter dina specifika behov.
 • Välj rätt storlek och material
  Dilatorer kommer i olika storlekar och material. Börja med en mindre storlek och öka gradvis när du blir mer bekväm. Silikon- eller plastdilatorer är vanliga och tenderar att vara mjukare än de som är gjorda av hårdare material. När du börjar träningen kan även den minsta storleken vara smärtsam. Då börjar du bäst träningen med hjälp av en bomullstops. Precis som med dilatorer, ska du använda ett glidmedel på bomullstopsen innan du för in den i slidan.  
 • Skapa en avslappnad miljö
  Innan du börjar använda dilatorer är det viktigt att skapa en avslappnad miljö. Ta dig tid, andas djupt och var lyhörd för kroppens signaler. Använd gärna ett milt glidmedel på dilatorn för att minska friktionen.
 • Använd dilatorn försiktigt
  Placera dilatorn vid öppningen av slidan och använd försiktigt tryck. Det är viktigt att vara lyhörd för din egen komfortnivå och undvika tvång. Om det finns smärta, ta det långsamt och var försiktig.
 • Utför andningsövningar
  Andningsövningar kan hjälpa till att slappna av bäckenbottenmuskulaturen. Fokusera på djupa och lugna andetag för att minska spänningen i musklerna.
 • Öka gradvis storlek
  När du känner dig bekväm med en viss storlek av dilator/ bomullstops, överväg att gradvis öka storleken för att fortsätta att öka flexibiliteten i musklerna över tid.
 • Regelbunden användning
  För att uppnå bästa resultat är det nödvändigt att använda dilatorerna regelbundet. Din specialist kan ge råd om frekvens och varaktighet baserat på dina individuella behov.
 • Sök kontinuerlig vård
  Håll kontakten med din vårdgivare och informera dem om dina framsteg. De kan justera behandlingsplanen baserat på dina erfarenheter och behov.
Inspire Silicone Dilator 5 Pcs Set ståendes i en röd cirkel mot vit bakgrund.Inspire Silicone Dilator 5 Pcs Set ståendes i en röd cirkel mot vit bakgrund.

Varför bör jag söka stöd hos en sexolog om jag är drabbad av vulvodyni?

Sexologer är utbildade och specialiserade på sexuella frågor och dysfunktioner. Vi har expertis för att hantera och stödja personer som upplever smärta eller obehag vid sex, inklusive de som lider av vulvodyni. Sexologer betraktar sexuella problem i ett bredare sammanhang, inklusive psykologiska, känslomässiga och relationella aspekter. Vi kan hjälpa till att förstå och hantera den eventuella påverkan som vulvodyni har på sexlivet och relationer. En sexolog erbjuder individanpassad rådgivning och terapi för att hjälpa personer att hantera smärta, förbättra förståelsen för sin egen kropp och sexualitet. Tillsammans utvecklar vi strategier för att hantera stress eller ångest som är kopplade till vulvodyni. För de som är i en relation kan sexologen hjälpa både individen och partnern att förstå och hantera de utmaningar som vulvodyni kan medföra. Det kan bidra till att bevara och förstärka den intima och sexuella relationen.


Har du några frågor? mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett terapisamtal med mig? Mejla mig på sexolog@sandraolofsson.com

Bild på sexologen Sandra mot en tavelvägg.Bild på sexologen Sandra mot en tavelvägg.
Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.