Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Allt du behöver veta om sexterapi

Allt du behöver veta om sexterapi
5 april 2024 18 visning(ar)
Allt du behöver veta om sexterapi

Ja, vad är sexterapi egentligen? Sexterapi är en form av samtalsterapi som fokuserar på sex och leds av en kunnig sexolog. Även om det kan låta lite mystiskt för vissa, är det egentligen ganska enkelt. Många gånger när jag nämner att jag är sexolog möts jag av nyfikna frågor och höjda ögonbryn. Det är vanligt att människor tror att sexterapi innebär någon form av fysisk terapi, men faktum är att det handlar om något helt annat. Du kan vara lugn, sexterapi är inte en sorts “heta linjen”-tjänst eller en plats där man köper sexuella tjänster. Låt oss reda ut vad en sexolog gör och vad som faktiskt händer i sexterapirummet.

Let's go!

Vad är en sexolog?

En sexolog är som en kompass i den ibland röriga djungeln av sexuella frågor och problem. Vår expertis ligger i att guida personer genom dessa röriga områden och hjälpa folk att förstå och hantera deras sexuella frågor på ett sätt som känns hälsosamt och konstruktivt.

Här är några av de områden där en sexolog kan göra skillnad:


Rådgivning och terapi: Sexologer erbjuder terapeutiskt stöd till både individer och par som kämpar med sexuella problem eller utmaningar. Från låg sexlust till kommunikationssvårigheter i relationer - vi är där för att hjälpa.

Utbildning och information: En sexolog delar med sig av värdefull kunskap om sexuell hälsa, anatomi, relationer och andra relevanta ämnen. Vi kan till och med hålla workshops för att sprida kunskapen till en bredare publik.

Sexuell rådgivning: Med vår expertis kan sexologer ge råd om allt från säkrare sexpraktiker till frågor om sexuell identitet och könsidentitet. Vi är experter på att utforska och förstå de olika aspekterna av sexualitet.

Forskning och utveckling: Vissa sexologer ägnar sig åt att forska inom området sexuell hälsa och beteendevetenskap för att öka förståelsen för sexuella problem och utveckla effektiva behandlingsmetoder.

Familjeplanering: För par som planerar att bli föräldrar eller upplever problem relaterade till fertilitet och reproduktiv hälsa, kan vi sexologer erbjuda ovärderligt stöd och vägledning.

Sexuell hälsokommunikation: Slutligen är vi sexologer ofta engagerade i att främja öppen och ärlig kommunikation kring sexuella ämnen i samhället och inom utbildning och hälsovård. Vi strävar efter att skapa en miljö där människor känner sig bekväma att diskutera sexuella frågor utan rädsla eller skam.

Varför ska man välja en sexolog över en "vanlig" samtalsterapeut?

En av de främsta anledningarna till att välja en sexolog över en "vanlig" samtalsterapeut är att sexologer har specialiserat sig på sexuell problematik och sexuell hälsa. Vi har genomgått specifik utbildning och träning inom området sexologi, vilket gör oss experter på att hantera en rad olika sexrelaterade frågor och problem. Medan samtalsterapeuter och psykologer kan ha grundläggande kunskaper om sexuella frågor, är det vanligtvis inte deras huvudområde och de kanske inte har samma fördjupade förståelse för sexuell hälsa och beteende.

Sex och sexualitet är fortfarande tabubelagda ämnen för många människor (inklusive många läkare och psykologer), vilket kan göra det svårt att prata öppet och ärligt om sina sexuella problem och bekymmer. En av fördelarna med att välja en sexolog är att vi är vana vid att prata om sex utan förbehåll, och att skapa en trygg och stödjande miljö där klienten känner sig bekväm att dela sina tankar och känslor kring sexuell hälsa och intimitet. Detta kan vara avgörande för att kunna utforska och adressera sexuella frågor på ett effektivt sätt.

Så hur går ett samtal i sexterapi till?

Precis som ett samtal med vilken annan terapeut som helst. Vid det första mötet med en sexolog är det vanligt att börja med en introduktion och att skapa en trygg och konfidentiell miljö. Detta ger klienten chansen att lära känna sexologen och att uttrycka sina förväntningar och behov för terapin.

En viktig del av samtalet är att utforska det sexuella problemet eller de frågor man vill arbeta med. Sexologen kommer att lyssna aktivt och ställa frågor för att få en djupare förståelse för personens känslor, tankar och erfarenheter kring problemet.

En del av terapiprocessen kan innebära att utmana negativa eller begränsande tankemönster kring sex och sexualitet. Sexologen kan hjälpa personen att identifiera och ifrågasätta dessa tankar för att skapa en mer positiv och realistisk syn på sexuella frågor.

En viktig del av sexterapi är utbildning och information om sexuell hälsa, anatomi, relationer och andra relevanta ämnen. Sexologen kan använda sig av pedagogiska tekniker för att ge personen en djupare förståelse för hur sexuella problem fungerar och hur de kan behandlas.

För att stödja klienten mellan sessionerna kan sexologen tilldela hemläxor eller övningar att utföra på egen hand eller tillsammans med en partner. Dessa övningar kan vara allt från kommunikationsövningar och avslappningstekniker till mer fysiska övningar för att öka närvaron och upplevelsen av sexuell njutning.

Under terapins gång kommer sexologen att utvärdera klientens framsteg och eventuellt justera behandlingsplanen baserat på dennes behov och önskemål. Detta kan innebära att ändra fokus eller att introducera nya strategier för att uppnå individens mål.

Terapisamtal. Två kvinnor med afrohår samtalar med varandra.Terapisamtal. Två kvinnor med afrohår samtalar med varandra.

Vad kan man göra själv för att förbereda sig inför att gå i sexterapi? 

Det absolut viktigaste är att man har en genuin önskan att förändra situationen. Det är faktiskt en själv som är lösningen på problemen, även om man kan få lite hjälp på vägen. Så man bör vara öppen och redo för förändring!

Det kan också vara bra att förbereda sig genom att reflektera över sina känslor och upplevelser. Det vill säga att identifiera vad som specifikt bekymrar en eller vad man vill uppnå genom sexterapin.

Man måste också komma ihåg att sexterapi är en process och det kan ta tid att uppnå önskade resultat. Att ha realistiska förväntningar och vara tålamod med sig själv och processen. Det tar tid att skapa långsiktiga förändringar!

Förändring sker inte bara under terapisessionerna, utan också mellan dem. Man bör vara beredd på att arbeta på sina problem och genomföra eventuella övningar eller strategier som sexologen rekommenderar mellan sessionerna. Ett aktivt deltagande och engagemang är avgörande för att uppnå framsteg.

Vem kan dra nytta av sexterapi?

Sexterapi är till för alla – oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller civilstånd. Det är en plats där man kan känna sig trygg och välkommen att utforska och lösa sina sexuella frågor och utmaningar.

För många kan tanken på att söka sexterapi kännas överväldigande eller skrämmande. Det är helt normalt att känna sig osäker eller kanske till och med skämmas över sina sexuella bekymmer. Men det är viktigt att förstå att vi sexologer är där för att skapa en varm och stöttande miljö där man kan känna sig helt accepterad och respekterad.

När det gäller ungdomar är det värt att notera att inte alla sexologer är specialiserade på att arbeta med den åldersgruppen. För unga människor kan det vara mer lämpligt att söka stöd genom ungdomsmottagningar eller liknande verksamheter som är utformade speciellt för dem.

Sammanfattningsvis, oavsett vem man är eller vilken livssituation man befinner sig i, finns det hjälp att få för att hantera sina sexuella frågor och utmaningar. Det viktigaste är att våga ta det första steget och söka det stöd man behöver för att uppnå en hälsosam och tillfredsställande sexuell hälsa.

Kan sexologer ordinera medicin?

Sexologer har olika bakgrund och utbildning än läkare inom medicinsk praxis. Vi fokuserar huvudsakligen på att hjälpa människor att förstå och hantera deras sexuella frågor och problem från en psykologisk och beteendemässig synvinkel, snarare än att ordinera medicinska behandlingar.

En sexologs utbildning är vanligtvis inriktad på ämnen som psykologi, sexologi, beteendevetenskap och terapeutisk teknik. Vi är experter på att arbeta med individer och par för att utforska och adressera olika aspekter av sexuell hälsa, sexuell identitet, relationer och sexuella problem.

När det gäller medicinska frågor som kan kräva läkemedelsbehandling, såsom hormonella obalanser, sexuellt överförbara infektioner eller erektionsproblem med fysiologisk bakgrund, hänvisar vi sexologer vanligtvis till en medicinsk expert, såsom en läkare eller specialist inom relevant medicinsk område. 

Vad kan man förvänta sig efter avslutad sexterapi? 

I sexterapi får man chansen att utforska och förstå sin egen sexualitet, vilket är supergivande! Det är som att ge sitt sexuella jag extra kärlek och omsorg. Dessutom får man en trygg plats att prata öppet om sex med sexologen och kanske till och med med din partner. Lite som att ha en personlig coach för ens sexuella kommunikation.

Med en erfaren sexolog vid sin sida får man massor av värdefulla verktyg och strategier för att hantera stress och ångest som kan påverka ens sexuella hälsa. Dessa knep är inte bara användbara under terapin utan kommer också väl till pass när man tar sig an livets utmaningar.

Under terapin får man möjlighet att ta itu med sina sexuella problem och utmaningar, vilket kan boosta ens självförtroende. Kanske är det lika härligt som att vinna över en svår nivå i sitt favoritspel.

Efter terapin kommer man att ha en tydligare idé om hur man kan fortsätta sin personliga utveckling inom sexuell hälsa. Det kan innebära att fortsätta öva på de strategier man lärt sig eller att utforska sin sexualitet på egen hand. Det är en spännande del av ens långsiktiga resa mot personlig tillväxt och välbefinnande!

Terapisamtal med ett par.Terapisamtal med ett par.

Vilka typer av sexuella frågor kan man söka sexterapi för?

Det finns en mängd olika anledningar till varför någon kan söka sexterapi, och alla är lika viktiga och giltiga. Här är några vanliga orsaker:

Orgasmproblem: Oavsett om det handlar om tidig utlösning eller svårigheter att uppnå orgasm, kan vi sexologer erbjuda stöd och vägledning för att övervinna dessa utmaningar.

Gränssättning: Att etablera och respektera gränser är avgörande för en hälsosam sexuell relation. Sexterapi kan hjälpa till att utveckla tydligare kommunikation och ömsesidig respekt.

Kroppsuppfattning och självkänsla: En negativ kroppsuppfattning kan påverka självförtroendet i sexuella situationer. Genom sexterapi kan man arbeta med att stärka självkänslan och främja en positiv syn på sin kropp.

Erektionsproblem: Svårigheter med erektionen kan ha både fysiska och psykologiska orsaker. Sexterapi kan erbjuda verktyg för att hantera stress och ångest som kan påverka sexuell prestation.

Känslor kring sexualitet: Negativa känslor och tankar kring den egna sexualiteten kan vara begränsande. Sexterapi erbjuder ett utrymme för att utforska och förstå dessa känslor på ett djupare plan.

Lustproblematik: Oavsett om det handlar om låg eller hög sexlust kan sexterapi hjälpa till att balansera och utforska individens behov och önskningar.

Pornografikonsumtion: Negativa känslor kring porrkonsumtion eller behovet av att förändra beteende kan utforskas och adresseras i sexterapi.

Samlagssmärtor: Smärta under samlag kan ha både fysiska och psykologiska orsaker. Sexterapi kan vara en del av en helhetsbehandling för att hantera och minska smärtan.

Kommunikationsproblem: Inom parrelationer kan kommunikationsproblem kring sex skapa hinder. Sexterapi kan erbjuda verktyg för att förbättra kommunikationen och förståelsen för varandras behov och önskemål.aleksandra@lustly.se

Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolog@sandraolofsson.com eller besök min hemsida på www.sandraolofsson.com

Fråga sexologen Sandra underbanner.Fråga sexologen Sandra underbanner.
Kommentarer
Lämna en kommentar
Your email address will not be published