Snabb & diskret leverans
Hämta i butik
Fri frakt över 995 kr

Sterilisering och vasektomi: Vad du bör veta

Sterilisering och vasektomi: Vad du bör veta
15 januari 2024 63 visning(ar)
Sterilisering och vasektomi: Vad du bör veta

Så du har kommit till den punkt i livet där du funderar över reproduktion och preventivmetoder. Kanske har du redan en underbar familj och känner att det är dags att stänga dörren för fler tillskott. Eller så kanske du är redo att ta kontroll över din reproduktions framtid och utforska mer permanenta alternativ. Oavsett ditt skäl, är du inte ensam i dina tankar om sterilisering och vasektomi.

Vad är sterilisering och vasektomi?

Sterilisering är ett stort och brett begrepp som handlar om att göra kroppen "barnsäker". Det innebär olika medicinska knep för att stoppa befruktning, och det gäller både personer med slida och de med penis. Låt mig skingra förvirringen och förklara de olika metoderna på ett enkelt sätt!

 

För de med slida

Om du har en slida finns det tre huvudsakliga sätt att sterilisera dig. Först har vi tubal ligering, en process där äggledarna binds, klipps eller täpps till. Det hindrar ägg från att ta sig till livmodern och förhindrar därmed graviditet. Sen har vi ooforektomi, där en eller båda äggstockarna tas bort. Och slutligen har vi hysterektomi, där livmodern helt eller delvis tas bort. Varje metod är som ett stoppskylt för ägg och graviditet.

 

För de med penis

Vid en vasektomi klipps eller blockeras sädesledarna, vilket hindrar spermierna från att blandas med sädesvätskan och därmed förhindrar möjligheten till befruktning. Det är en relativt enkel och vanlig kirurgisk procedur och anses vara en permanent form av preventivmedel för män.

 

Kan jag ångra en sterilisering?

Sanningen är att när det gäller sterilisering är det oftast en enkelriktad biljett. De flesta former av sterilisering anses vara permanenta. Visst, det finns tekniker som försöker omvända en vasektomi, men det är som att leta efter nålen i höstacken. Så, innan du hoppar in i detta ingrepp, betrakta det som ett permanent beslut och överväg noggrant alla alternativ och konsekvenser.


Kan sterilisering påverka mitt sexliv?

Låt oss klargöra en sak: om du väljer sterilisering kommer ditt sexliv inte gå förlorat! Forskning pekar faktiskt på att sterilisering, vare sig det är vasektomi eller ett ingrepp för de med slida, inte påverkar din sexlust eller din förmåga att njuta av sex. Dina hormoner fortsätter att vara som vanligt, och ditt sexliv fortsätter som vanligt. Så, inga orosmoln här – du kan fortfarande njuta av alla härligheter som sex har att erbjuda!

En tjej ovanför sin pojkvän liggandes i sängen.En tjej ovanför sin pojkvän liggandes i sängen.

Varför väljer folk sterilisering och vasektomi?

Sterilisering och vasektomi – vad är grejen? Det är ett sätt att säga "Stopp!" till mer barn om du är redo för det. Men varför gör folk det? Här är några skäl som folk brukar ge:

 

Familjeplanering

En vanlig anledning är att paret eller individen redan har en fin liten familj, och bestämt sig för att inte skaffa fler barn. Så, sterilisering eller vasektomi blir ett permanent preventivmedel för all framtid.

 

När du är klar med barnfödande

Efter att ha fött ditt önskade antal barn kan du välja att göra proceduren för att undvika ytterligare graviditeter.

 

Hälsoskäl

I vissa fall kan hälsoproblem hos antingen penisbäraren eller slidbäraren vara en faktor i beslutet. Ibland kan det vara för att hålla mamma eller bebisen friska. Om en graviditet är riskabel för en slidbärare, kan en sterilisering vara det rätta draget.

 

Ekonomi

Låt oss vara ärliga, barn kostar pengar! Så om du vill hålla ditt bankkonto i gott skick, är det här en tankeväckare.

 

Bekvämlighet

Enkelhet är nyckeln! Sterilisering och vasektomi är som "set it and forget it." Efter ingreppet behöver du inte tänka på preventivmedel.

 

Könsbekräftande behandling

För transpersoner kan sterilisering vara en viktig del av att anpassa kroppen till det könet de identifierar sig som. Det är en personlig resa och kan vara en viktig del av att uppnå den önskade könsbekräftelsen.

 

Får vem som helst sterilisera sig?

Om du är mellan 18 och 25 år och tänker på sterilisering, finns det lite pappersarbete att göra först. Du behöver faktiskt ansöka om tillstånd från Socialstyrelsen. De brukar godkänna det om:

 

  • Det finns en chans att du kan föra vidare allvarliga genetiska sjukdomar till dina framtida barn
  • Graviditet skulle vara farligt för din hälsa
  • Du är mitt i en könsbekräftande resa och vill ta bort dina könskörtlar

 

En mörk man i en stickad blå tröja som funderar. Blå bakgrund.En mörk man i en stickad blå tröja som funderar. Blå bakgrund.

Hur går jag tillväga för att få en remiss?

Om du funderar på att gå in i steriliseringsvärlden, måste du först ha en remiss. Här är hur du går tillväga:


Kontakta Vårdcentralen: De flesta gånger börjar du med att slå en signal till din vårdcentral. De kan hjälpa dig att komma igång och fixa en tid hos rätt specialist, antingen en gynekolog eller urolog. 


Egenremiss: I vissa områden kan du till och med skicka in din egenremiss direkt till en gynekolog- eller urologklinik. Kolla upp reglerna i din region för att se om det är möjligt.


Finns det fortfarande en risk för graviditet trots sterilisering?

Så, du kanske tror att sterilisering är 100% säkert, men faktum är att ingenting är helt säkert. Även om tubal ligering, ooforektomi och vasektomi är super effektiva, finns det fortfarande minimal risk. För dem med slida kan risken vara ungefär 1 på 1000 under det första året och 2-10 på 1000 efter 5 år efter en tubal sterilisering. För de med penis, behöver du åka tillbaka för att göra ett sädesprov ca tre månader efter vasektomi för att se om spermierna är helt borta.

Har du några frågor? Mejla mig på sexologen@lustly.se

Är du intresserad av att boka in ett samtal med mig? Mejla mig på sexolg@sandraolofsson.com

Kommentarer
Lämna en kommentar
Your email address will not be published